Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή ΕΛΛΑΔΑ

Παραγραφή Κλήσεων για Παράνομη Στάθμευση μετά την Παρέλευση Τριετίας

8 Ιουλίου 2025
στην ΕΛΛΑΔΑ
Reading Time: 7 mins read
A A
Τέλος μπαίνει στην τεράστια ταλαιπωρία που προκαλεί στους πολίτες η τακτική των δήμων να στέλνουν… ξεχασμένες κλήσεις περασμένων ετών παρά το γεγονός ότι μετά την τριετία παραγράφονται.

Μετά από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και παρεμβάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα πρόστιμα δεν μπορούν να εισπραχθούν και πρέπει να διαγραφούν.

Πρόκειται για εκατομμύρια κλήσεις για παράνομη στάθμευση -κυρίως- που βεβαίωσαν δημοτικές αστυνομίες σε ολόκληρη τη χώρα, ξεχάστηκαν σε συρτάρια των υπηρεσιών και ανασύρθηκαν ύστερα από ολόκληρες δεκαετίες.

Παρανόμως -όπως αποδεικνύεται- οι δήμοι που δεν τις βεβαίωσαν ταμειακά εντός 3 ετών μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο αντίγραφο της κλήσης (όπως ορίζει ο νόμος, ο δήμος προχωρά στην ταμειακή βεβαίωση της κλήσης, δηλαδή το πρόστιμο καταχωρίζεται ως οφειλή στα λογιστικά βιβλία του δήμου, και δημιουργείται εισπρακτικός φάκελος του οφειλέτη.

Μετά την ταμειακή βεβαίωση το πρόστιμο θεωρείται οφειλή προς το Δημόσιο και βεβαιώνεται από τη ΔΟΥ), είτε αποστέλλουν ειδοποιητήρια στους πολίτες, είτε χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ για να μπλοκάρουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ή προχωρούν και σε κατασχέσεις λογαριασμών των… άτυχων πολιτών που μαθαίνουν ξαφνικά ότι χρωστάνε ενώ μπορεί να μην είχαν δει ποτέ το χαρτί του προστίμου στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.
Κλήσεις που είχαν κοπεί 10 ή και 20 χρόνια πριν, ή ακόμα και από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, επιχειρούν να εισπράξουν δημοτικές υπηρεσίες, ευελπιστώντας ότι οι πολίτες είτε επειδή δεν γνωρίζουν, είτε επειδή θα τρομάξουν, είτε επειδή θα κρίνουν πως δεν συμφέρει, δεν θα μπουν στη διαδικασία να εναντιωθούν.Για το ζήτημα αυτό παρεμβαίνει -για πολλοστή φορά- το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και τα δικαστήρια της χώρας, επαναλαμβάνοντας προς τους ΟΤΑ ότι αν πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που γράφτηκε η κλήση και δεν βεβαιώθηκε ταμειακά από τον δήμο, τότε αυτή θα πρέπει να διαγραφεί.

Τον δρόμο της συμμόρφωσης έχουν πάρει δεκάδες δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα ξεκινώντας να σβήνουν εκατομμύρια κλήσεις. Καθόλου καθ’ υπερβολή εάν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσά τους είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε εσωτερική του έρευνα βρήκε κλήση από το 1984!

Το ζήτημα για το οποίο έρχεται η παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, ανακινήθηκε έπειτα από σειρά προσφυγών στον Συνήγορο του Πολίτη. Οι πολίτες εν μέσω ενός αλαλούμ αποστολών παμπάλαιων κλήσεων για παράνομη στάθμευση διαμαρτύρονταν για την αποστολή από δήμους -συνήθως διαφορετικούς του τόπου διαμονής τους ή του οποίου είναι δημότες- προστίμων για παράνομη στάθμευση. Οι κλήσεις αυτές είχαν βεβαιωθεί από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά σε παλιότερες χρονικές περιόδους.

Καθώς κάποιοι πολίτες βρέθηκαν χρεωμένοι ενώ δεν ήξεραν καν ότι είχαν δεχτεί πρόστιμο για παράνομη στάθμευση, έφτασαν σε σημείο να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν φορολογική ενημερότητα είτε για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο, είτε για να κάνουν μεταβίβαση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Οσες κλήσεις βεβαιώνονται ταμειακά εγκαίρως μεταφέρονται στην Εφορία, η οποία συχνά λειτουργεί ως εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων, καθώς φροντίζει να τις υπενθυμίσει στους πολίτες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο: μπλοκάροντας τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας ή δεσμεύοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του «οφειλέτη». Ετσι, πολλοί πολίτες βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν επιχειρούν να πουλήσουν ακίνητο ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο και διαπιστώνουν πως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγνοούσαν πλήρως.

Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι οφειλές δεν εμφανίζονται στο MyAADE καθώς δεν αφορούν άμεσα την Εφορία, αλλά τρίτους φορείς όπως οι δήμοι. Εμφανίζονται μόνο στο Taxisnet, όπου χρεώνονται στον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος ή του ακινήτου. Αποτέλεσμα; Ο πολίτης συνήθως το μαθαίνει όταν είναι πλέον αργά και πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ για να ανακαλύψει τι ακριβώς χρωστά.

Η φορολογική ενημερότητα μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά μόνο για όσους χρωστούν έως 30 ευρώ και δεν έχουν άλλες εκκρεμότητες. Για τους υπόλοιπους, η επίσκεψη στο γκισέ είναι μονόδρομος. Τι ισχύει λοιπόν;

Για το ζήτημα είχε παρέμβει πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας στους δήμους ότι δεν μπορούν να διεκδικούν την πληρωμή προστίμου για παράνομη στάθμευση εάν έχει παρέλθει τριετία από την ταμειακή του βεβαίωση. Αυτό βέβαια ερμηνεύτηκε κατά το… δοκούν, με κάποιους δήμους να συνεχίζουν να απαιτούν την πληρωμή πολύ παλιών κλήσεων, θεωρώντας (αυθαίρετα) ότι η προθεσμία ξεκινά όχι όταν βεβαιώνεται το πρόστιμο, αλλά όταν περιέρχονται σε γνώση τους τα πλήρη στοιχεία του παραβάτη, ακόμη κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την παράβαση.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο πολίτης δεν μπορεί να εκφράσει τις νόμιμες αντιρρήσεις του και να κάνει ένσταση κατά της κλήσης, καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάται καν εάν βρισκόταν στην περιοχή. Ετσι, έστω και θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος αυθαίρετα να χρεώσει κλήσεις σε κάποιον αριθμό κυκλοφορίας και να αποστείλει τα σχετικά πρόστιμα έπειτα από 15-20 χρόνια στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποδείξει ότι δεν έκανε την παράβαση.
Αυτή την… παρεξήγηση έρχεται να λύσει με νέα ερμηνευτική εγκύκλιο προς τους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτήν το υπουργείο ουσιαστικά καθοδηγεί τους ΟΤΑ στη σύννομη είσπραξη των προστίμων ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με αγωγές που θα έχουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Νεκρός άνδρας: Τον «ρούφηξε» τουρμπίνα αεροσκάφους

Επόμενο Άρθρο

Αγριογούρουνα έφαγαν τόνους καρπούζια και πεπόνια – Παραγωγοί φυλάνε σκοπιές

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα εποχή στο Δημόσιο: Καταργούνται δικαιολογητικά, αλλάζουν τα ωράρια

29 Μαΐου 2026
Νεκρός ο Γιάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 26χρονη που «κάρφωνε» μπλόκα της Τροχαίας σε ομάδα 4.000 ατόμων στο Viber

29 Μαΐου 2026
Δημοσκόπηση Interview : Τσίπρας – Καρυστιανού αλλάζουν το σκηνικό
ΕΛΛΑΔΑ

Καρυστιανού για Τσίπρα: «Δεν τρώμε κουτόχορτο ούτε έχουμε μνήμη χρυσόψαρου»

28 Μαΐου 2026
ΗΡΑΚΛΕΙΟ «Γάζωσαν» τα αυτοκίνητα ενός ζευγαριού – Πυροβόλησαν συνολικά 16 φορές
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στα Πατήσια: Πυροβόλησαν ιδιοκτήτη καταστήματος

27 Μαΐου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Λεία-μαμούθ σε βίλα εφοπλιστή: Διαρρήκτες άρπαξαν 45 ρολόγια αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ

27 Μαΐου 2026
Δημοσκόπηση της GPO δείχνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την πολιτική κατάσταση τον Οκτώβριο 2025.
ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα δημοσκόπηση του Protagon: Ο Τσίπρας, η Καρυστιανού και τα σενάρια της δεύτερης Κυριακής Πηγή: Protagon.gr

27 Μαΐου 2026 - Updated On 28 Μαΐου 2026
Επόμενο Άρθρο

Αγριογούρουνα έφαγαν τόνους καρπούζια και πεπόνια – Παραγωγοί φυλάνε σκοπιές

Επεισόδιο με Πυροβολισμούς - Συνελήφθη 65χρονος

Σοφία Βεργκάρα: Με αποκαλυπτικό μαγιό στην Ίμπιζα - Δείτε φωτογραφίες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Εκλεψε κολιέ αξίας 6.000 ευρώ

Χρυσές Καδένες Εξαφανίστηκαν από Κοσμηματοπωλείο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 πιο εύποροι Έλληνες στον κόσμο – Από το Ατσαλένιο Ηρακλείου ο «βασιλιάς του Πειραιά»

Οι 5 πιο εύποροι Έλληνες στον κόσμο – Από το Ατσαλένιο Ηρακλείου ο «βασιλιάς του Πειραιά»

22 Ιουλίου 2025 - Updated On 17 Δεκεμβρίου 2025

“Είναι καλά και θα γίνει ακόμα καλύτερα τώρα που γύρισε ο Τραϊανός πίσω – Είναι το στήριγμά της”

18 Οκτωβρίου 2024 - Updated On 19 Οκτωβρίου 2024

Γωγώ Μαστροκώστα: «Εύχομαι να κάνει ένα θαύμα ο Θεός» λέει η κουμπάρα της

Γωγώ Μαστροκώστα: Τα λαμπερά 90s, ο γάμος με τον Τραϊανό Δέλλα και η μάχη με τον καρκίνο

25 Μαΐου 2026

Τρόμος για επιβάτες πτήσης: Επιβάτες κλαίνε και προσεύχονται μετά από δύο αποτυχημένες προσγειώσεις – video

28 Μαΐου 2026 - Updated On 29 Μαΐου 2026

Τσίμπημα κουνουπιού: Το απλό κόλπο που σταματά τη φαγούρα

28 Μαΐου 2026 - Updated On 29 Μαΐου 2026

Τραγική κατάληξη στα Μάλια: Βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος Μανώλης που είχε εξαφανιστεί

Τραγική κατάληξη στα Μάλια: Βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος Μανώλης που είχε εξαφανιστεί

23 Μαΐου 2026

Panathēnea 2026: Πώς ο συνιδρυτής του Google Maps θέλει να μετατρέψει την Αθήνα σε παγκόσμιο hub καινοτομίας

Panathēnea 2026: Πώς ο συνιδρυτής του Google Maps θέλει να μετατρέψει την Αθήνα σε παγκόσμιο hub καινοτομίας

27 Μαΐου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα εποχή στο Δημόσιο: Καταργούνται δικαιολογητικά, αλλάζουν τα ωράρια

29 Μαΐου 2026
Το μυστικό κελάρι του Στάλιν: Στο φως 40.000 σπάνια μπουκάλια κρασιού μετά από δεκαετίες

Το μυστικό κελάρι του Στάλιν: Στο φως 40.000 σπάνια μπουκάλια κρασιού μετά από δεκαετίες

29 Μαΐου 2026

Φωτιά σε βιοτεχνία στον Κρουσώνα – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής

29 Μαΐου 2026

Τεράστια φυτεία με παραπάνω από 1.300 χασισόδεντρα – Αστυνομική επιχείρηση και προσαγωγές

29 Μαΐου 2026

Έρχεται νέο 5άστερο ξενοδοχείο 280 κλινών στη Χερσόνησο

29 Μαΐου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.