Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή ΚΟΣΜΟΣ

Με απειλές Τραμπ ενεργοποιήθηκε ο αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ

13 Απριλίου 2026
στην ΚΟΣΜΟΣ
Reading Time: 8 mins read
A A
Ελληνόκτητο πλοίο πέρασε τα Στενά του Ορμούζ με ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης

Σε εφαρμογή τέθηκε ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ και σε ολόκληρη την ιρανική ακτογραμμή

(AP Photo/Jose Luis Magana)

(AP Photo/Jose Luis Magana)

Σε ισχύ βρίσκεται από τις 17:00 ώρα Ελλάδος ο ναυτικός αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ στα ιρανικά λιμάνια και στα Στενά του Ορμούζ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί πως όποιο πλοίο πλησιάσει, θα χτυπηθεί.

«Αν οποιοδήποτε ιρανικό ”ταχείας επίθεσης” βρεθεί οπουδήποτε κοντά στον αποκλεισμό μας, θα καταστραφεί αμέσως» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μερικά λεπτά μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Τραμπ

«Ο στόλος του Ιράν βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, εντελώς καταστραμμένος – 158 πλοία. Αυτό που δεν χτυπήσαμε είναι ο μικρός αριθμός των, όπως τα αποκαλούν, ‘πλοίων ταχείας επίθεσης’, επειδή δεν τα θεωρούσαμε ιδιαίτερη απειλή.

Προειδοποίηση: Εάν οποιοδήποτε από αυτά τα πλοία πλησιάσει έστω και λίγο τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ μας, θα ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ αμέσως, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα εξόντωσης που χρησιμοποιούμε εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών σε σκάφη στη θάλασσα.

Είναι γρήγορο και βίαιο.

Υ.Γ. Το 98,2% των ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ωκεανού ή θάλασσας έχει ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».

 

 

Ανάρτηση Τραμπ
Ανάρτηση Τραμπ

Ποια περιοχή καλύπτει ο αποκλεισμός και ποιους επηρεάζει

Ο αποκλεισμός αναμένεται να καλύψει «ολόκληρη την ακτογραμμή του Ιράν», σύμφωνα με σημείωμα προς ναυτιλλομένους της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom), το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Θα επηρεάζει πλοία κάθε σημαίας στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα, ανατολικά των Στενών του Ορμούζ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποίησε ακόμη ότι πλοία που «εισέρχονται ή εξέρχονται από την αποκλεισμένη περιοχή χωρίς άδεια υπόκεινται σε αναχαίτιση, εκτροπή και κατάσχεση».

Ανθρωπιστικές αποστολές, όπως μεταφορές τροφίμων και ιατρικών ειδών, θα επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ελέγχου.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι στρατιωτικά σκάφη που πλησιάζουν τα στενά θα «αντιμετωπίζονται με σφοδρότητα».

Χάρτης
Χάρτης

Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο Τραμπ

«Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι πολύ επιζήμιο και η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας είναι υψίστης σημασίας για εμάς» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Λίβανο, οι οποίες «απειλούν να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία» για ειρήνη στην περιοχή. «Δε μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή στον Κόλπο, όσο ο Λίβανος φλέγεται», τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν την κυριαρχία του Λιβάνου και να εφαρμόσουν πλήρη παύση των εχθροπραξιών. Η ίδια, σημείωσε ότι η ΕΕ παρέχει άμεση βοήθεια στον λαό του Λιβάνου, αλλά επεσήμανε ότι «καμία βοήθεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ασφάλεια μιας μόνιμης ειρήνης».

Αναφερόμενη στον «τεράστιο αντίκτυπο» που έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή στην οικονομία των χωρών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι από την έναρξη της σύγκρουσης, πριν από 44 ημέρες, ο λογαριασμός για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων για τη μείωση των τιμών ενέργειας – τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» – που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, 22 Απριλίου, λίγο πριν το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, 23 και 24 Απριλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα συρθεί στον πόλεμο στο Ιράν και ότι δεν υποστηρίζει έναν αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

 

«Δεν υποστηρίζουμε τον αποκλεισμό», τόνισε. «Ήμασταν σαφείς ως προς το γεγονός ότι δεν θα αφήσουμε να συρθούμε σε αυτόν τον πόλεμο», μολονότι το Λονδίνο μετείχε σε «αμυντικές ενέργειες» μετά την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη του Φεβρουαρίου, πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, λίγες ώρες πριν από τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από τον αμερικανικό στρατό που ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η χώρα του από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο θα διοργανώσει «μέσα στις επόμενες ημέρες» μια διάσκεψη με τις χώρες που είναι έτοιμες να συνεισφέρουν σε μια πολυεθνική ειρηνική αποστολή, στόχος της οποίας θα είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, μέσω διαδικτυακού μηνύματός του, αναφέρει ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ούτως ώστε να επιτευχθεί γρήγορα μια σταθερή και διαρκής διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω της οδού της διπλωματίας.

Ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ «δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

«Πιστεύω επίσης ότι είναι κάτι που δεν έχει κανένα νόημα (…) Αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο σε όλη αυτήν την παρέκκλιση στην οποία μας έχουν οδηγήσει», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.

Και το Κρεμλίνο επέκρινε την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ θα αποκλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, λέγοντας πως αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές.

«Τέτοιου είδους ενέργειες πιθανόν θα συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές. Αυτό μπορεί να το υποθέσει κανείς με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Όπως επισήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, πολλές διαστάσεις του εν λόγω σχεδίου παραμένουν ασαφείς.

Η Κίνα ζητεί ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για την απειλή Τραμπ να ξεκινήσει ναυτικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

Το να διατηρηθεί η σημαντική αυτή θαλάσσια οδός ασφαλής, σταθερή και ανεμπόδιστη εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο Γκούο Τζιακούν.

πηγη https://www.ethnos.gr/World

Προηγούμενο Άρθρο

Πώς ξαναζεσταίνουμε τα κρέατα που περίσσεψαν

Επόμενο Άρθρο

Σοβαρό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Δύο τραυματίες

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην TEMU
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην TEMU

30 Μαΐου 2026
Το μυστικό κελάρι του Στάλιν: Στο φως 40.000 σπάνια μπουκάλια κρασιού μετά από δεκαετίες
ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστικό κελάρι του Στάλιν: Στο φως 40.000 σπάνια μπουκάλια κρασιού μετά από δεκαετίες

29 Μαΐου 2026
Φλόριντα: Έκρηξη σε πύραυλο της Blue Origin – Τεράστια πύρινη σφαίρα στο διαστημικό κέντρο του Τζεφ Μπέζος
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Έκρηξη σε πύραυλο της Blue Origin – Τεράστια πύρινη σφαίρα στο διαστημικό κέντρο του Τζεφ Μπέζος

29 Μαΐου 2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ  – Πώς κατάφερε να πετύχει μια τόσο μεγάλη νίκη
ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος: «Υπάρχει συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ» – Πληθαίνουν οι αναφορές για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

28 Μαΐου 2026 - Updated On 29 Μαΐου 2026
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος για επιβάτες πτήσης: Επιβάτες κλαίνε και προσεύχονται μετά από δύο αποτυχημένες προσγειώσεις – video

28 Μαΐου 2026 - Updated On 29 Μαΐου 2026
Τραμπ: «Το Ιράν θέλει εκεχειρία, εγώ όμως όχι» – Επίδειξη Ισχύος με Βομβαρδιστικά
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά Πλήγματα στο Ιράν – Ρούμπιο: Εφικτή η σύναψη συμφωνίας

26 Μαΐου 2026
Επόμενο Άρθρο

Σοβαρό τροχαίο στον ΒΟΑΚ - Δύο τραυματίες

Οι φωτογραφίες της Δέσποινας Βανδή από το Πάσχα στην Κρήτη με τον Βασίλη Μπισμπίκη

Οι φωτογραφίες της Δέσποινας Βανδή από το Πάσχα στην Κρήτη με τον Βασίλη Μπισμπίκη

Ηράκλειο: Στις φλόγες διαμέρισμα - Εκτεταμένες υλικές ζημιές

25χρονος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του – Έφερε τραύμα από μαχαίρι

Eπίθεση με μαχαίρι σε υπάλληλο περιπτέρου -χειρουργείται σε κρίσιμη κατάσταση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 πιο εύποροι Έλληνες στον κόσμο – Από το Ατσαλένιο Ηρακλείου ο «βασιλιάς του Πειραιά»

Οι 5 πιο εύποροι Έλληνες στον κόσμο – Από το Ατσαλένιο Ηρακλείου ο «βασιλιάς του Πειραιά»

22 Ιουλίου 2025 - Updated On 17 Δεκεμβρίου 2025

“Είναι καλά και θα γίνει ακόμα καλύτερα τώρα που γύρισε ο Τραϊανός πίσω – Είναι το στήριγμά της”

18 Οκτωβρίου 2024 - Updated On 19 Οκτωβρίου 2024

Γωγώ Μαστροκώστα: «Εύχομαι να κάνει ένα θαύμα ο Θεός» λέει η κουμπάρα της

Γωγώ Μαστροκώστα: Τα λαμπερά 90s, ο γάμος με τον Τραϊανό Δέλλα και η μάχη με τον καρκίνο

25 Μαΐου 2026

Τρόμος για επιβάτες πτήσης: Επιβάτες κλαίνε και προσεύχονται μετά από δύο αποτυχημένες προσγειώσεις – video

28 Μαΐου 2026 - Updated On 29 Μαΐου 2026

Τσίμπημα κουνουπιού: Το απλό κόλπο που σταματά τη φαγούρα

28 Μαΐου 2026 - Updated On 29 Μαΐου 2026

Τραγική κατάληξη στα Μάλια: Βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος Μανώλης που είχε εξαφανιστεί

Τραγική κατάληξη στα Μάλια: Βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος Μανώλης που είχε εξαφανιστεί

23 Μαΐου 2026

Panathēnea 2026: Πώς ο συνιδρυτής του Google Maps θέλει να μετατρέψει την Αθήνα σε παγκόσμιο hub καινοτομίας

Panathēnea 2026: Πώς ο συνιδρυτής του Google Maps θέλει να μετατρέψει την Αθήνα σε παγκόσμιο hub καινοτομίας

27 Μαΐου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατακόρυφη πτώση στις τιμές του πετρελαίου – Κοντά στα 90 $/βαρέλι

Κατακόρυφη πτώση στις τιμές του πετρελαίου – Κοντά στα 90 $/βαρέλι

30 Μαΐου 2026

Νοέμβριο του 2028 έτοιμο το αεροδρόμιο στο Καστέλλι – Επέκταση του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία

30 Μαΐου 2026

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο απο διαρροή αμμωνίας – Τρεις τραυματίες

30 Μαΐου 2026
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην TEMU

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην TEMU

30 Μαΐου 2026

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφοuς λόγω επεισοδίου με επιβάτη

30 Μαΐου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.