Κυριακή, 16 Αυγούστου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή PEOPLE

Γιάννης Ταταράκης (Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου): Μοντέλο διοίκησης με επίκεντρο τον άνθρωπο

14 Φεβρουαρίου 2026
στην PEOPLE
Reading Time: 11 mins read
A A

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, παρουσιάζει στη συνέντευξη του, το πολυδιάστατο έργο που υλοποιεί και μεταμορφώνει την περιοχή.

Αιχμή του δόρατος η καινοτόμα στεγαστική πολιτική για εκπαιδευτικούς και γιατρούς. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, ξεκίνησε πιλοτικά από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο! Ο κ. Ταταράκης αναλύει το αναπτυξιακό πλάνο της τρέχουσας θητείας του, εστιάζει στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της τουριστικής ζώνης και της ενδοχώρας, ενώ δίνει απαντήσεις για τη βιώσιμη διαχείριση εμβληματικών σημείων, όπως το Κουρταλιώτικο Φαράγγι. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην Πολιτική Προστασία και την οδική ασφάλεια, με έργα υποδομής που θωρακίζουν τον τόπο. Ως διαχρονική παρακαταθήκη, ο Δήμαρχος προτάσσει τις ισχυρές κοινωνικές δομές αναδεικνύοντας ένα μοντέλο διοίκησης που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο. 

Το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για ορεινές και νησιωτικές περιοχές ξεκίνησε πιλοτικά από τον δήμο σας, σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται;

Το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που ξεκίνησε, μετά από δική μας πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικών, πιλοτικά από τον δήμο μας βρίσκεται πλέον σε πλήρη φάση υλοποίησης με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια στοχευμένη κοινωνική παρέμβαση που αφορά τη στέγαση εκπαιδευτικών και ιατρών σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, αξιοποιώντας ανενεργά δημοτικά κτίρια και μετατρέποντάς τα σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες κοντά σε σχολικές μονάδες και δομές υγείας, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη μόνιμη εγκατάσταση των δικαιούχων. Ηδη έχουν παραδοθεί τρεις δημοτικές κατοικίες σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες του δήμου, επιβεβαιώνοντας ότι η πιλοτική αυτή δράση δεν έμεινε σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά εφαρμόζεται στην πράξη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ. Ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία και έκτης κατοικίας, επεκτείνοντας την παρέμβαση και ενισχύοντας περαιτέρω το πρόγραμμα, με στόχο να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες και σε άλλες περιοχές του δήμου. 

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο το αναπτυξιακό σας πλάνο;

Το αναπτυξιακό μας πλάνο βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Επενδύουμε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη σωστή διαχείριση του τουρισμού και στην ενίσχυση των τοπικών υποδομών, ώστε η ανάπτυξη να μην εξαντλεί τους πόρους αλλά να έχει διάρκεια. Στόχος μας είναι ένας δήμος με ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ποιότητα ζωής για όλους. Εργαζόμαστε συστηματικά για τη διαμόρφωση θεσμικών και λειτουργικών εργαλείων που δημιουργούν συνθήκες μόνιμης παρουσίας, σταθερότητας και προοπτικής στα χωριά μας, ώστε να παραμείνουν ζωντανά, ενεργά και ελκυστικά ώστε η νέα γενιά να δει τον τόπο μας ως χώρο ευκαιριών και όχι ως αναγκαστική επιλογή. 

Σε ένα δήμο με διάσπαρτους οικισμούς, πώς διασφαλίζετε την πρόσβαση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας;

Η πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στηρίζουμε έμπρακτα τη λειτουργία και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σπηλίου, καθώς και των αγροτικών ιατρείων σε όλο τον Δήμο, ώστε οι κάτοικοι της ενδοχώρας να έχουν άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, λειτουργεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προσφέροντας καθημερινή στήριξη σε ηλικιωμένους και ευάλωτους δημότες, ενώ το Κέντρο Κοινότητας αποτελεί σημείο αναφοράς για κοινωνικές παροχές, συμβουλευτική και διασύνδεση των πολιτών με τις διαθέσιμες δομές κοινωνικής προστασίας.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε ένα μεγάλο έργο ή μια σημαντική αλλαγή που θα θέλατε να είναι η «παρακαταθήκη» σας στο τέλος αυτής της θητείας, ποια θα ήταν αυτή;

Η παρακαταθήκη αυτής της θητείας είναι ξεκάθαρα τα έργα κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή οι μόνιμες δομές που στηρίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και κρατούν τον τόπο ζωντανό. Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός Σπηλίου που θα καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες βρεφών και νηπίων σε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Λάμπης. Παράλληλα, η ίδρυση του ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον οικισμό Παλέ, αποτελεί την πρώτη δημόσια δομή του είδους της στην Π.Ε. Ρεθύμνου, καλύπτοντας ένα διαχρονικό κοινωνικό κενό και προσφέροντας ουσιαστική στήριξη σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Σε αυτά προστίθενται οι δημοτικές κοινωνικές κατοικίες για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, καθώς και η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, που αποτελεί καθημερινό σημείο αναφοράς για κοινωνικές παροχές και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για παρεμβάσεις με μόνιμο κοινωνικό αποτύπωμα, που δεν εξαντλούνται σε μια θητεία, αλλά θεμελιώνουν έναν δήμο με συνοχή, ισότητα και προοπτική. 

Η περιοχή έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα. Ποια έργα θωράκισης βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία του φυσικού πλούτου και των περιουσιών των δημοτών;

Εχουμε προχωρήσει σε μια συστηματική και πολυεπίπεδη ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει σχέδια δράσης, συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ενεργό συμμετοχή των εθελοντών μας με τα 44 αυτοκινούμενα πυροσβεστικά συγκροτήματα για περιπολίες και άμεση επέμβαση, με στόχο έναν δήμο πιο ανθεκτικό, πιο ασφαλή και καλύτερα προετοιμασμένο. Υλοποιήσαμε έργο ύψους 200.000 ευρώ για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού: όχημα 4Χ4 με πλήρη πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδροφόρα 9 τόνων κατάλληλη τόσο για πυρόσβεση όσο και για μεταφορά πόσιμου νερού, drone μεγάλης αυτονομίας για επιτήρηση και έγκαιρο εντοπισμό συμβάντων, καθώς και ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης σε κομβικά σημεία του Δήμου για τον βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιών και πλημμυρών.  Παράλληλα, ενισχύθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός με την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και εξοπλισμού, με παρεμβάσεις συνολικού ύψους 240.000 ευρώ, ώστε να αποκτήσει τις προδιαγραφές μονάδας Δ’ τάξης, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε επίπεδο υποδομών πρόληψης, κατασκευάστηκαν δεξαμενές νερού χωρητικότητας 300 κ.μ. σε δυο σημεία του Δήμου, για τον ταχύ ανεφοδιασμό πυροσβεστικών μέσων και ελικοπτέρων, καθώς και οικίσκοι επιτήρησης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Παράλληλα, υλοποιούνται παρεμβάσεις σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από πυρκαγιές ή έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πώς ισορροπείτε την έντονη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού (π.χ. Πλακιάς, Αγία Γαλήνη) με τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των ορεινών όγκων σε υποδομές και υπηρεσίες;

Η φιλοσοφία μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο τον δήμο, με έργα που υλοποιούνται παντού, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Οι τουριστικές περιοχές ενισχύονται με τις απαραίτητες υποδομές, αλλά ταυτόχρονα επενδύουμε συστηματικά στην ενδοχώρα, στους ορεινούς οικισμούς και στις βασικές υπηρεσίες για τους μόνιμους κατοίκους. Η ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα. Στόχος μας είναι ένας δήμος με ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, ποιότητα ζωής για όλους και όχι ο αποκλεισμός της ενδοχώρας.

Πώς έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη μεγάλη επισκεψιμότητα στους καταρράκτες του Κουρταλιώτη;

Η αυξημένη επισκεψιμότητα στους καταρράκτες του Κουρταλιώτη αντιμετωπίζεται πλέον με οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Η καθιέρωση εισιτηρίου συνέβαλε ουσιαστικά στη ρύθμιση της ροής των επισκεπτών, στη βελτίωση της ασφάλειας και στην προστασία του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλοντος. Τα έσοδα αξιοποιούνται αποκλειστικά για έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή, όπως η βελτίωση και ο εξωραϊσμός των μονοπατιών, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, η ασφάλεια των επισκεπτών, καθώς και η εκπόνηση κρίσιμων μελετών, μεταξύ των οποίων η οριοθέτηση  του Μέγα Ποταμού και η διαμόρφωση μονοπατιού μέχρι το Φοινικόδασος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματισμό νέες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, με στόχο τη βιώσιμη ανάδειξη του φαραγγιού και της ευρύτερης περιοχής μέχρι το Φοινικόδασος.

Υπάρχουν νεότερα σχετικά με την πρόοδο των μεγάλων οδικών έργων που επηρεάζουν τον δήμο;

Η βελτίωση της οδικής σύνδεσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου αποτελεί διαχρονική μας προτεραιότητα. Ο Αγιοβασιλιώτικος παραλιακός δρόμος είναι ένα εμβληματικό έργο μήκους περίπου 63 χιλιομέτρων, που έχει πλέον πάρει σάρκα και οστά, συνδέοντας παραλιακούς οικισμούς και παραλίες του δήμου, βελτιώνοντας την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής. Από την Περιφέρεια Κρήτης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα τμήματα του Νότιου Οδικού Αξονα Παλέ-Σπήλι και Σπήλι-Κρύα Βρύση και αναμένουμε την ένταξη τους ώστε να μειωθεί ο χρόνος μετακίνησης και να αναβαθμιστεί συνολικά η πρόσβαση προς τη νότια πλευρά του νομού. Ιδιαίτερη σημασία για τη σύνδεση του νότιου άξονα με το Ρέθυμνο έχει η προώθηση της λύσης της σήραγγας στο φαράγγι του Κοτσιφού για την οποία έχει ήδη δημοπρατηθεί η μελέτη από την Περιφέρεια, η οποία θα βελτιώσει δραστικά την οδική ασφάλεια.

EleftherosTypos.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Δασκάλα φέρεται να χαστούκισε 8χρονο μαθητή με αυτισμό

Επόμενο Άρθρο

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης από το 2026 – Νέος ΚΟΚ και Αυστηρότερες Ποινές

Σχετικά Άρθρα

«Γεννήθηκα στη φυλακή»: Στα 18 της η Αουρόρα από ένα κελί του Τέξας, με υποτροφία στο Χάρβαρντ
PEOPLE

«Γεννήθηκα στη φυλακή»: Στα 18 της η Αουρόρα από ένα κελί του Τέξας, με υποτροφία στο Χάρβαρντ

12 Αυγούστου 2026 - Updated On 13 Αυγούστου 2026
PEOPLE

Λασκαράκη & Σουλτάτος: Ερωτευμένοι και ανέμελοι στην Κρήτη – Η αγκαλιά με φόντο το γαλάζιο και το χιουμοριστικό σχόλιο (Εικόνα)

11 Αυγούστου 2026
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Νίκος Καλογερόπουλος
PEOPLE

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Νίκος Καλογερόπουλος

9 Αυγούστου 2026
Ντέμης Χασάμπης: Στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης της Google
PEOPLE

Ντέμης Χασάμπης: Στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης της Google

6 Αυγούστου 2026
Πάου Κουμπαρσί: Ρομαντικές διακοπές στην Κρήτη μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ (Εικόνες)
PEOPLE

Πάου Κουμπαρσί: Ρομαντικές διακοπές στην Κρήτη μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ (Εικόνες)

3 Αυγούστου 2026
Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης,
PEOPLE

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης,

2 Αυγούστου 2026
Επόμενο Άρθρο

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης από το 2026 - Νέος ΚΟΚ και Αυστηρότερες Ποινές

Τραγωδία στη Λούτσα: Νεκρός ο 15χρονος συνοδηγός του Ι.Χ. που εξετράπη - Στο νοσοκομείο άλλοι δύο ανήλικοι

Η αιτία θανάτου του 27χρονου δασκάλου σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατροδικαστικής

Aυξημένες ποσότητες νερού στο φράγμα Αποσελέμη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Στα Χανιά για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Ιβάν Σαββίδης

12 Αυγούστου 2026 - Updated On 13 Αυγούστου 2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει αλλάξει – Κόβουν κλήση και στους συνεπιβάτες

15 Αυγούστου 2026

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου: Η Κρήτη «πωλείται» στους Βενετούς για 1.000 αργυρά μάρκα

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου: Η Κρήτη «πωλείται» στους Βενετούς για 1.000 αργυρά μάρκα

12 Αυγούστου 2026

Ναταλία Γερμανού στην Κρήτη: Η selfie στην ξαπλώστρα και οι πόζες

Ναταλία Γερμανού στην Κρήτη: Η selfie στην ξαπλώστρα και οι πόζες

9 Αυγούστου 2026 - Updated On 10 Αυγούστου 2026

Διπλό τροχαίο με εμπλοκή 7 οχημάτων στον ΒΟΑΚ – Κυκλοφοριακό έμφραγμα

13 Αυγούστου 2026

Ηράκλειο: Σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοποδήλατο – Ξυλοδαρμός, απειλές και διπλές συλλήψεις

12 Αυγούστου 2026

Τρώμε το βραδινό τη λάθος ώρα; Η επιστήμη εξηγεί πότε πρέπει να έχουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας

11 Αυγούστου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μινωικά και μυκηναϊκά δαχτυλίδια αποκαλύπτεται ότι έχουν εξωγήινη προέλευση

Μινωικά και μυκηναϊκά δαχτυλίδια αποκαλύπτεται ότι έχουν εξωγήινη προέλευση

15 Αυγούστου 2026
Κακοκαιρία στη Μάνη: Κεραυνός χτύπησε γυναίκα μέσα σε αυτοκίνητο – Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι

Κακοκαιρία στη Μάνη: Κεραυνός χτύπησε γυναίκα μέσα σε αυτοκίνητο – Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι

15 Αυγούστου 2026
Εργαζόμενος καταπλακώθηκε από φορτηγό και έχασε τη ζωή του

Νέο τροχαίο στην εθνική Ηρακλείου – Μοιρών: Επιχείρηση απεγκλωβισμού ζευγαριού

15 Αυγούστου 2026

ΕΟΦ: Ανάκληση 39 παρτίδων φαρμάκων για επιληψία και υπέρταση

15 Αυγούστου 2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει αλλάξει – Κόβουν κλήση και στους συνεπιβάτες

15 Αυγούστου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.