Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή ΚΟΣΜΟΣ

Με απειλές Τραμπ ενεργοποιήθηκε ο αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ

13 Απριλίου 2026
στην ΚΟΣΜΟΣ
Reading Time: 8 mins read
A A
Ελληνόκτητο πλοίο πέρασε τα Στενά του Ορμούζ με ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης

Σε εφαρμογή τέθηκε ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ και σε ολόκληρη την ιρανική ακτογραμμή

(AP Photo/Jose Luis Magana)

(AP Photo/Jose Luis Magana)

Σε ισχύ βρίσκεται από τις 17:00 ώρα Ελλάδος ο ναυτικός αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ στα ιρανικά λιμάνια και στα Στενά του Ορμούζ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί πως όποιο πλοίο πλησιάσει, θα χτυπηθεί.

«Αν οποιοδήποτε ιρανικό ”ταχείας επίθεσης” βρεθεί οπουδήποτε κοντά στον αποκλεισμό μας, θα καταστραφεί αμέσως» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μερικά λεπτά μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Τραμπ

«Ο στόλος του Ιράν βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, εντελώς καταστραμμένος – 158 πλοία. Αυτό που δεν χτυπήσαμε είναι ο μικρός αριθμός των, όπως τα αποκαλούν, ‘πλοίων ταχείας επίθεσης’, επειδή δεν τα θεωρούσαμε ιδιαίτερη απειλή.

Προειδοποίηση: Εάν οποιοδήποτε από αυτά τα πλοία πλησιάσει έστω και λίγο τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ μας, θα ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ αμέσως, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα εξόντωσης που χρησιμοποιούμε εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών σε σκάφη στη θάλασσα.

Είναι γρήγορο και βίαιο.

Υ.Γ. Το 98,2% των ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ωκεανού ή θάλασσας έχει ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».

 

 

Ανάρτηση Τραμπ
Ανάρτηση Τραμπ

Ποια περιοχή καλύπτει ο αποκλεισμός και ποιους επηρεάζει

Ο αποκλεισμός αναμένεται να καλύψει «ολόκληρη την ακτογραμμή του Ιράν», σύμφωνα με σημείωμα προς ναυτιλλομένους της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom), το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Θα επηρεάζει πλοία κάθε σημαίας στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα, ανατολικά των Στενών του Ορμούζ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποίησε ακόμη ότι πλοία που «εισέρχονται ή εξέρχονται από την αποκλεισμένη περιοχή χωρίς άδεια υπόκεινται σε αναχαίτιση, εκτροπή και κατάσχεση».

Ανθρωπιστικές αποστολές, όπως μεταφορές τροφίμων και ιατρικών ειδών, θα επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ελέγχου.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι στρατιωτικά σκάφη που πλησιάζουν τα στενά θα «αντιμετωπίζονται με σφοδρότητα».

Χάρτης
Χάρτης

Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο Τραμπ

«Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι πολύ επιζήμιο και η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας είναι υψίστης σημασίας για εμάς» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Λίβανο, οι οποίες «απειλούν να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία» για ειρήνη στην περιοχή. «Δε μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή στον Κόλπο, όσο ο Λίβανος φλέγεται», τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν την κυριαρχία του Λιβάνου και να εφαρμόσουν πλήρη παύση των εχθροπραξιών. Η ίδια, σημείωσε ότι η ΕΕ παρέχει άμεση βοήθεια στον λαό του Λιβάνου, αλλά επεσήμανε ότι «καμία βοήθεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ασφάλεια μιας μόνιμης ειρήνης».

Αναφερόμενη στον «τεράστιο αντίκτυπο» που έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή στην οικονομία των χωρών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι από την έναρξη της σύγκρουσης, πριν από 44 ημέρες, ο λογαριασμός για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων για τη μείωση των τιμών ενέργειας – τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» – που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, 22 Απριλίου, λίγο πριν το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, 23 και 24 Απριλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα συρθεί στον πόλεμο στο Ιράν και ότι δεν υποστηρίζει έναν αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

 

«Δεν υποστηρίζουμε τον αποκλεισμό», τόνισε. «Ήμασταν σαφείς ως προς το γεγονός ότι δεν θα αφήσουμε να συρθούμε σε αυτόν τον πόλεμο», μολονότι το Λονδίνο μετείχε σε «αμυντικές ενέργειες» μετά την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη του Φεβρουαρίου, πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, λίγες ώρες πριν από τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από τον αμερικανικό στρατό που ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η χώρα του από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο θα διοργανώσει «μέσα στις επόμενες ημέρες» μια διάσκεψη με τις χώρες που είναι έτοιμες να συνεισφέρουν σε μια πολυεθνική ειρηνική αποστολή, στόχος της οποίας θα είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, μέσω διαδικτυακού μηνύματός του, αναφέρει ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ούτως ώστε να επιτευχθεί γρήγορα μια σταθερή και διαρκής διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω της οδού της διπλωματίας.

Ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ «δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

«Πιστεύω επίσης ότι είναι κάτι που δεν έχει κανένα νόημα (…) Αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο σε όλη αυτήν την παρέκκλιση στην οποία μας έχουν οδηγήσει», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.

Και το Κρεμλίνο επέκρινε την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ θα αποκλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, λέγοντας πως αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές.

«Τέτοιου είδους ενέργειες πιθανόν θα συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές. Αυτό μπορεί να το υποθέσει κανείς με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Όπως επισήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, πολλές διαστάσεις του εν λόγω σχεδίου παραμένουν ασαφείς.

Η Κίνα ζητεί ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για την απειλή Τραμπ να ξεκινήσει ναυτικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

Το να διατηρηθεί η σημαντική αυτή θαλάσσια οδός ασφαλής, σταθερή και ανεμπόδιστη εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο Γκούο Τζιακούν.

πηγη https://www.ethnos.gr/World

Προηγούμενο Άρθρο

Πώς ξαναζεσταίνουμε τα κρέατα που περίσσεψαν

Επόμενο Άρθρο

Σοβαρό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Δύο τραυματίες

Σχετικά Άρθρα

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε εμπορικό κέντρο
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε εμπορικό κέντρο

28 Ιουλίου 2026
Η Johnson & Johnson προσφέρει έως 5,5 δισ. δολάρια για τον συμβιβασμό στις αγωγές για το ταλκ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Johnson & Johnson προσφέρει έως 5,5 δισ. δολάρια για τον συμβιβασμό στις αγωγές για το ταλκ

27 Ιουλίου 2026 - Updated On 28 Ιουλίου 2026
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο καιρός έως και την Δευτέρα του Πάσχα
ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση των τιμών του πετρελαίου άνω του 5% – Ανοίγει παράθυρο για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

27 Ιουλίου 2026
Το κουμπί που πρέπει να πατάς στο κλιματιστικό για να αποφύγεις μούχλα και οσμές
ΚΟΣΜΟΣ

Axios: «Πάγωμα» των βομβαρδισμών στο Ορμούζ

27 Ιουλίου 2026
Βερολίνο: Μια νεκρή και 16 τραυματίες από βαν που έπεσε σε πλήθος στην παρέλαση Pride – Ισλαμιστής ο δράστης
ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Μια νεκρή και 16 τραυματίες από βαν που έπεσε σε πλήθος στην παρέλαση Pride – Ισλαμιστής ο δράστης

26 Ιουλίου 2026
Influencer δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της λίγες ημέρες αφότου τον κατήγγειλε στο TikTok για παιδοφιλία
ΚΟΣΜΟΣ

Influencer δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της λίγες ημέρες αφότου τον κατήγγειλε στο TikTok για παιδοφιλία

26 Ιουλίου 2026
Επόμενο Άρθρο

Σοβαρό τροχαίο στον ΒΟΑΚ - Δύο τραυματίες

Οι φωτογραφίες της Δέσποινας Βανδή από το Πάσχα στην Κρήτη με τον Βασίλη Μπισμπίκη

Οι φωτογραφίες της Δέσποινας Βανδή από το Πάσχα στην Κρήτη με τον Βασίλη Μπισμπίκη

Ηράκλειο: Στις φλόγες διαμέρισμα - Εκτεταμένες υλικές ζημιές

25χρονος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του – Έφερε τραύμα από μαχαίρι

Eπίθεση με μαχαίρι σε υπάλληλο περιπτέρου -χειρουργείται σε κρίσιμη κατάσταση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία: Από μαχαιριά στην πλάτη πέθανε 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ

Τραγωδία: Από μαχαιριά στην πλάτη πέθανε 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ

23 Ιουλίου 2026 - Updated On 25 Ιουλίου 2026

Τραγωδία: Από μαχαιριά στην πλάτη πέθανε 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ

Ανατροπές και αναπάντητα ερωτήματα στη δολοφονία της 42χρονης – Στο μικροσκόπιο τα ανείσπρακτα ενοίκια

24 Ιουλίου 2026

Έτσι έβγαινε τοξικομανής ο «Πατομπούκαλος» της κρητικής μαφίας, ο άνθρωπος που έχει γεμίσει κόκα στη Κρήτη! Ντοκουμέντο από παραποιημένες εξετάσεις με την σφραγίδα του καθηγητή του ΠΑΓΝΗ

25 Ιουλίου 2026

Ζάππειο: 67χρονη Γυναίκα Αυτοπυρπολήθηκε

Ηράκλειο: Νεκρή 61χρονη μέσα σε αυτοκίνητο

24 Ιουλίου 2026

Κρατούμενοι για να απολογηθούν την Δευτέρα ο Ιατροδικαστής και ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ – Ελεύθεροι ο δικηγόρος και ο υπάλληλος ενώ οι έρευνες συνεχίζονται

23 Ιουλίου 2026

Γιατί ο Γ. Βαρδινογιάννης πήρε τη Nova ICT – Το σχέδιο της Motor Oil και το ερώτημα των τηλεπικοινωνιών

Γιατί ο Γ. Βαρδινογιάννης πήρε τη Nova ICT – Το σχέδιο της Motor Oil και το ερώτημα των τηλεπικοινωνιών

21 Ιουλίου 2026

Σύλληψη 32χρονου στο Ηράκλειο: Έσπαγε τζάμια σταθμευμένων αυτοκινήτων με πέτρες

24 Ιουλίου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φούσκωμα: Πως το αντιμετωπίζεις με Διατροφή; [Πλήρης Οδηγός]

Βουλή: Χαμός με νέα επίθεση του Δημήτρη Κυριαζίδη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου – «Της εξέφρασα μία ευχή, μεγάλωσε μέσα στη χλίδα»

28 Ιουλίου 2026

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

28 Ιουλίου 2026
Σοβαρό τροχαίο με μηχανή – 30χρονη τραυματίστηκε βαριά

Τραγωδία τα ξημερώματα: Νεκρός 26χρονος μοτοσικλετιστής – Μακραίνει η «μαύρη» λίστα στην Κρήτη

28 Ιουλίου 2026
«Μπλόκο» σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων: Εντοπίστηκε παράνομο εργοστάσιο

«Μπλόκο» σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων: Εντοπίστηκε παράνομο εργοστάσιο

28 Ιουλίου 2026

O. Κεφαλογιάννη: Το 2025 ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά στην Ιστορία της χώρας μας

28 Ιουλίου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.