Το μεγάλο «διπλό» αρδευτικό έργο στον νομό Λασιθίου έχει μπει στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σύμβασής του, με ανάδοχο τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όλες οι διαδικαστικές ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί, καθώς η σύμβαση πήρε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον αναμένεται η επίσημη τελετή των υπογραφών.
Προϋπολογισμός και Σύμβαση
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 69,31 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί στα 25 χρόνια (300 μήνες), εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 έτη αφορούν αποκλειστικά την κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών.
Ανάλυση των Υποέργων
Η κατασκευή αφορά δύο γεωγραφικά και λειτουργικά ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα που θα εξυπηρετήσουν συνολικά 13.500 στρέμματα καλλιεργειών:
Περιοχή Σητείας: Στη θέση Χοχλάκια θα κατασκευαστεί χωμάτινη λιμνοδεξαμενή με τα συνοδά της έργα, με στόχο την ενίσχυση των αρδευτικών αναγκών στα δίκτυα Παλαικάστρου και Λαγκάδας.
Περιοχή Ιεράπετρας: Στον Άγιο Ιωάννη προβλέπεται η δημιουργία φράγματος ύψους 52 μέτρων, με ωφέλιμο όγκο αποθήκευσης 1.705.000 κυβικών μέτρων νερού. Το συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνει επίσης δίκτυα μεταφοράς και διανομής μήκους περίπου 19 χιλιομέτρων, τέσσερις δεξαμενές και ένα μεγάλο αντλιοστάσιο.









![Φούσκωμα: Πως το αντιμετωπίζεις με Διατροφή; [Πλήρης Οδηγός]](https://2810.gr/wp-content/uploads/2026/04/vouli-politiki-3-1-360x180.webp)
















