Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι συνομιλίες για το «πάρτι» που είχε στηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις οποίες έχει καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στην δικογραφία που έχει παραδοθεί στη Βουλή.
Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξετάζουν τα επόμενα βήματα τους για την υπόθεση και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ βάζουν στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό.
«O πρωθυπουργός έχει πλήρη την ευθύνη για ένα μηχανισμό διασπάθισης δημοσίων και ευρωπαικών πόρων σκανδάλων και ρουσφετιών που χτίστηκε με την πολιτική κάλυψη του μεγάρου μαξίμου, αυτό φαίνεται και παό τα βίντεο που αποδεικνύεται ότι γνώριζε πολύ καλά τους οργανωτές αυτού του συστήματος», τόνισε ο Κ. Tσουκαλάς.
Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές ζητά ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών είναι αναγκαία. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν απέτυχε απλά, αλλά έστησε ένα πελατειακό κράτος διαφθοράς με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους», τονίζει.
Το ελληνικό FBI διερευνά 700.000 ΑΦΜ
Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος πρόκειται να αναλάβει τη διερεύνηση των εκατοντάδων χιλιάδων ΑΦΜ που έχουν πρόσβαση σε αγροτικές επιδοτήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι αγρότες έλαβαν χρήματα χωρίς να το δικαιούνται, ενώ μένει να βρεθεί ο τρόπος για να επιστραφούν τα ποσά στα ελληνικά ταμεία.
Η διερεύνηση των ΑΦΜ, η δαιδαλώδης διαδικασία και η αντίδραση της κυβέρνησης
Τον ρόλο θα αναλάβει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, το ελληνικό FBI και συγκεκριμένα η Οικονομική Αστυνομία, που θα πάρει όλα τα ΑΦΜ και θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις μια προς μία. Κάθε φορά που θα εντοπίζεται μια παράνομη επιδότηση, θα ενημερώνεται ο αρμόδιος φορέας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίου του OPEN.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα εξετάζονται μια – μια οι περιπτώσεις. Θα γίνουν οικονομικοί έλεγχοι για απάτες με παράνομες επιδοτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια δαιδαλώδη διαδικασία. Αμέσως μετά δεν θα πρέπει να σχηματιστεί δικογραφία, αλλά το θέμα είναι να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία της χώρας.
Με βάση το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του OPEN, Γιάννη Ευσταθίου, οι τελευταίες πληροφορίες από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρουν ότι είναι 700.000 τα ΑΦΜ που δικαιούνται επιδοτήσεις. Η αρχή θα γίνει από την κτηνοτροφία, όπου υπάρχουν 90.000 ΑΦΜ. Η ειδική ομάδα θα τα βλέπει ένα – ένα και όταν θα εντοπιστεί μια παράνομη επιδότηση, θα παρακρατείται το ποσό από την επόμενη δόση.
Ενδέχεται να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή των χρημάτων. Είναι κρίσιμη υπόθεση, γιατί όσοι έπαιρναν παράνομα χρήματα, αυτομάτως μειωνόταν το διαθέσιμο ποσό για τους υπόλοιπους.
Οι νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι που περιλαμβάνει η δικογραφία
Εκτός κάδρου βγάζει η κυβέρνηση τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παραιτήσεις, παρά τα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.
Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέοι διάλογοι-φωτιά, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση.
Διάλογος 1
Ζερβός (αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ): Ε ναι αλλά άμα, ε ναι αλλά άμα δεν το λένε όμως.
Συνομιλητής: Ο Λευτέρης ο δεξιός, οι δεξιοί και οι δεξιοί και οι δεξιοί.
Ζερβός Ελευθέριος: Ε εντάξ, τι, γιατί; Ο (αναφέρει όνομα) που θα μπει στον έλεγχο είναι αριστερός;
Συνομιλητής: Μμ.
Ζερβός Ελευθέριος: Τον (αναφέρει όνομα) βάζουνε, την (αναφέρει όνομα) την θειά μου βάζουνε, του, ε τώρα κάνω, κάθομαι εδώ και γράφω σα το, λες και βγάζω υπηρεσίες, Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή ποιοι θα είναι στον έλεγχο για να ξέρουνε να ετοιμαστούνε.
Συνομιλητής: Μάλιστα
Ζερβός Ελευθέριος: Ντάξει, δηλαδή και κερατάς και δαρμένος θα βρεθούμε στο τέλος. Γ@@@ τα τώρα ρε φίλε, γ@@@. Και το λέω του ΚΕΦΑΛ.
Συνομιλητής: Του κα.
Ζερβός Ελευθέριος: Το λέω του ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, το ‘χω πει τώρα δεκαπέντε μέρες τον παίρν, τι στ’ .@@@@ . Ε δε γ@@@@ και συ.
Συνομιλητής: Ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ μρε, εγώ έχω πάει τρεις φορές. Δεν έχω στη ζουή μ τον (ακατάληπτο περιεχόμενο) το σπίτι, ένα ρουσφέτι δεξιό. Τρία του ζήτησα πέρυσι στο στο γραφείο του. Ούτε ένα. Είναι το γραφείο του βιτρίνα. Εγώ είμαι, έχω μεγάλα παράπονα απ’ τη Νέα Δημοκρατία. Ποτέ στη ζωή μας ένα ρουσφετάκι (ακατάληπτο περιεχόμενο) το σπίτι μας. ΈναΤίποτα.
Συνομιλητής: Ναι. Εγώ τώρα θα κάθομαι ρε φίλε να ασχολούμαι τώρα, δηλαδή μμ με, δηλαδή, εμένα δεν με νοιάζει. Είναι, απλά το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι είναι το χωριό του πατέρα μου, το δικό μου και θα λένε μαλακίες. Ειδάλλως στ’ α@@@@ μου. Αλλά να σου πω, α αλλά α.
Διάλογος 2
Συνδικαλιστής: Κι αυτή το ‘χε και αν ήθελα να τη γ@@@@, να της πω έλα μωρή να δεις.
Ζερβός (αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ): Εε.
Συνδικαλιστής: Να δεις πως γ@@@ οι Κρητικοί, αλλά.
Ζερβός: Ε ναι αυτή δε βλέπεται. Και κατεβαίνει κάτω αυτή λέει, κατεβαίνω εγώ με τον (αναφέρεται όνομα) για να το, για το προστατέψω λέει το (αναφέρεται όνομα) και λέω και γω από μέσα μου, και δε θα βρεις το αναφέρεται όνομα);
Συνδικαλιστής: Να με προστατέψει, από τι να με προστατέψει;
Ζερβός: Α περίμενε ε θυμήθηκα, ο (αναφέρεται όνομα) σε πήρε;
Συνδικαλιστής: Όχι , δε με πήρε δε μιλήσαμε.
Ζερβός: Ούτε ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ σε πήρε;
Συνδικαλιστής: Του τίποτα τίποτα μ@@@@. Τίποτα τίποτα.
Ζερβός: Έλα ρε.
Συνδικαλιστής: Οι ανθρώποι, οι ανθρώποι είναι τι να σου πω, άλλε γκου άλλα.
Ζερβός: Τέλος πάντων ε θα του πεις.
Διάλογος 3
Συνομιλητής: Ο Μανώ ο Γιάννης ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ δε σε πήρε καθόλου που είναι οι δικοί του εκεί;
Μπαμπασίδης (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ): Ε όχι τι να πάρει ρε παιδί μου ‘ντάξει αυτός δεν μπορώ να το πω ο άνθρωπος.
Συνομιλητής: Μίλησες μαζί του;
Μπαμπασίδης: Είχα μιλήσει πιο παλιά το ήξερε το θέμα αυτό.
Συνομιλητής: Ναι.
Μπαμπασίδης: Αφού όταν έγινε η καταγγελία αμέσως του το ‘χανε πάει.
Συνομιλητής: Ναι.
Μπαμπασίδης: Από τότε. Ε τι να μου πει μην κάνει έλεγχο; Κάτσε ο άνθρωπος είναι νομικός και αυτός.
Συνομιλητής: Ναι.
Μητσοτάκης: Σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με στελέχη Οικονομικής Αστυνομίας και ΑΑΔΕ
Την παρέμβαση του κράτους στο ζήτημα των αχρεωστήτως καταβληθεισών αγροτικών επιδοτήσεων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση της σύστασης ειδικής ομάδας ελέγχου που θα απαρτίζεται από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.
Όπως δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, «Αναμένω αποτελέσματα γρήγορα. Θα ερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις σύμφωνα με την εσωτερική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», στέλνοντας σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής.
Δικαιολόγησε την εμπλοκή των ελεγκτικών αρχών τονίζοντας πως «αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφερε να επιτελέσει το έργο αυτό, θα το κάνει το κράτος κεντρικά».
Σημαντική ήταν η τοποθέτησή του και στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης, καθώς επεσήμανε: «Δεν διστάζω να αναλάβω την ευθύνη και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που πρέπει να αλλάξει». Και πρόσθεσε με έμφαση ότι «πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε. Αυτή η φιλοσοφία πρέπει να διαπνέει τη λειτουργία κάθε κρατικού φορέα και κάθε κρατικού αξιωματούχου».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία του gov.gr ως ψηφιακής πλατφόρμας ανασύνθεσης της εμπιστοσύνης πολίτη–κράτους, σημειώνοντας: «Η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr».
Ο πρωθυπουργός έκανε και μια ιστορική αναδρομή της διαχείρισης της υπόθεσης, λέγοντας: «Το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως εδώ το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο. Ήταν προφανής η ανεπάρκεια του κράτους, προσπαθήσαμε να τη διορθώσουμε αλλά δεν καταφέραμε να την ανατάξουμε».
Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να δράσει προληπτικά, «με τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ», προσθέτοντας πως «οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας δικαιώνουν την απόφασή μας αυτή. Αποκαλύπτουν ότι παλαιοκομματικές συμπεριφορές και από την παράταξή μας δεν μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές».
Απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο συμψηφισμού, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική των συμψηφισμών. Οι πολίτες μας ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Το μήνυμα πρέπει να είναι από όλους μας: οι πολίτες απαιτούν άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης. Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εκσυγχρονιστεί».
πηγη ΕΘΝΟΣ