Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο εργοδότης για τον θάνατο του Μανώλη Αφράτη, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Χανίων να τον καταδικάζει ομόφωνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η ελλιπής συντήρηση και η παράνομη μετατροπή του φορτηγού-ψυγείου, με σοβαρές μηχανικές ελλείψεις όπως προβληματικά φρένα και ξεβιδωμένα καθίσματα, συνέβαλαν καθοριστικά στο δυστύχημα του 2020 στο Ρέθυμνο, ενώ απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης.
Η οικογένεια μίλησε για ηθική δικαίωση μετά από πολυετή αγώνα, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί στο αρχείο πριν επανέλθει με νέα στοιχεία, ενώ συνδικαλιστικοί φορείς έκαναν λόγο για υπόθεση-ορόσημο στην ανάδειξη της εργοδοτικής ευθύνης στα εργατικά δυστυχήματα.
Οι συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος αναδεικνύουν την κρίσιμη ανάγκη τακτικής συντήρησης στόλων, αυστηρών ελέγχων καταλληλότητας και τήρησης κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

























