Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Νικητής ο Μερτς με 28.9%, δεύτερη η ακροδεξιά – Συντριβή για Σολτς – Θρίλερ με την είσοδο δύο κομμάτων

23 Φεβρουαρίου 2025 - Updated On 24 Φεβρουαρίου 2025
στην ΚΟΣΜΟΣ
Reading Time: 8 mins read
A A

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,9% (+4,8 από το 2021), μένοντας ωστόσο μακριά από το όριο του 30%.

Στη δεύτερη θέση, όπως έδειχναν και όλες οι δημοσκοπήσεις, βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,9(+9,5), με το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της και στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,2% (-9,5), με τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13% (-1,7), οι οποίοι παρότι συμμετείχαν στην κυβέρνηση κατάφεραν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και η Αριστερά με 8,5% (+3,6), η οποία αποτελεί μια από τις εκπλήξεις αυτών των εκλογών, καθώς μέχρι τον τελευταίο μήνα κινείτο κοντά στο 3%, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα με μια ιδιαίτερα δυναμική και νεανική καμπάνια, με κεντρικό πρόσωπο τη νέα 36χρονη αρχηγό Χάιντι Ράιχινεκ.

Γερμανικές εκλογές: Νικητής ο Μερτς με 28.9%, δεύτερη η ακροδεξιά - Συντριβή για Σολτς - Θρίλερ με την είσοδο δύο κομμάτων

Ακριβώς στο όριο εισόδου στη βουλή με 5% (-6,4) βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι θα πρέπει ακόμη να περιμένουν για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν στην Bundestag, όπως και η νεοσύστατη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) που βρίσκεται επίσης στο 5% στην πρώτη συμμετοχή της σε εθνικές κάλπες.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μεταξύ CDU/CSU και SPD, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην επόμενη βουλή.

Ο “μεγάλος κερδισμένος” και ο “μεγάλος χαμένος”

Δύο κόμματα ξεχωρίζουν και αναγνωρίζονται ως ο “μεγάλο κερδισμένος” και ο “μεγάλος χαμένος”.

Μεγάλος νικητής όσον αφορά το ποσοστό των ψηφοφόρων ήταν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με άλμα 9,3% στην υποστήριξη αναφέρει η Deutsche Welle.

Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς επίσης αύξησε την υποστήριξή της κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2021.

Η αριστερή Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) μπορεί να παραμένει κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, αλλά — τουλάχιστον στα χαρτιά — η ανάπτυξή του είναι εντυπωσιακή, καθώς σχηματίστηκε μόλις πριν από ένα χρόνο μετά τη διάσπαση από το σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (Die Linke).

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Η υποστήριξη του κόμματος μειώθηκε κατά 9,6% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2021.

Παρά την πρόσφατη αρνητικότητα της κοινής γνώμης σχετικά με το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, η υποστήριξη για το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας μειώθηκε μόνο κατά 1,5%.

Γερμανία

Σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο Φρίντριχ Μερτς

“Ο κόσμος έξω δεν περιμένει”, δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), νικητής των σημερινών εκλογών Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη να σχηματιστεί “το συντομότερο δυνατό” κυβέρνηση με “σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Απόψε γιορτάζουμε, αλλά από αύριο δουλεύουμε, δήλωσε ο κ. Μερτς από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο Βερολίνο, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του.

Άλις Βάιντελ

Η ακροδεξιά χαιρετίζει το “ιστορικό της αποτέλεσμα” και θέλει να κυβερνήσει

Η επικεφαλής της γερμανικής ακροδεξιάς Αλίς Βάιντελ εξήρε σήμερα το “ιστορικό αποτέλεσμα” του κόμματός της, AfD, στις βουλευτικές εκλογές και πρότεινε μια συμμαχία με τους συντηρητικούς για να κυβερνήσουν τη Γερμανία.

“Δεν ήμασταν ποτέ τόσο ισχυροί σε εθνικό επίπεδο”, δήλωσε η Βάιντελ από την έδρα του κόμματός της στο Βερολίνο, καθώς η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έλαβε από 19,5 έως το 20% των ψήφων, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση πριν από τέσσερα χρόνια, με το αντιμεταναστευτικό και φιλορωσικό αυτό κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 να καταγράφει ιστορική επίδοση.

Σε συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Αλίς Βάιντελ εξέφρασε τη φιλοδοξία του κινήματος της για μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες του Μερτς, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι λαμβάνοντας σχεδόν το 30% των ψήφων.

“Θα τείνουμε πάντα το χέρι μας για να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση και για να ικανοποιήσουμε τη λαϊκή βούληση”, δήλωσε η Βάιντελ, λέγοντας ότι θέλει κυρίως να “κλείσει τα σύνορα” στους αλλοδαπούς και να μειώσει τους φόρους.

“Χρειαζόμαστε μια πολιτική αλλαγή, έχουμε τείνει το χέρι μας, πρέπει απλά να το πάρουν”, τόνισε απευθυνόμενη στους συντηρητικούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν αποκλείσει να κυβερνήσουν με την AfD.

Όλαφ Σολτς: “Πικρό εκλογικό αποτέλεσμα”, αναλαμβάνω την ευθύνη

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16%, έκανε λόγο για “πικρό εκλογικό αποτέλεσμα” και δήλωσε ότι, όπως και το 2021 είχε συνεισφορά στο θετικό αποτέλεσμα και στη νίκη, έτσι και τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα.

Ο κ. Σολτς συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη του και, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), εξέφρασε την απογοήτευσή του: “Το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως η AfD θα μπορούσε να επιτύχει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Δεν θα το δεχτώ ποτέ αυτό”, είπε εμφανώς φορτισμένος.

Για “καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα” έκανε λόγο ο υπουργός ‘Αμυνας και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μπόρις Πιστόριους και άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο σχετικά με τον μελλοντικό του ρόλο στο κόμμα.

Ο κ. Πιστόριους, τον οποίο πολλοί στο SPD προτιμούσαν ως υποψήφιο καγκελάριο αντί του Όλαφ Σολτς, δήλωσε ακόμη ότι θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του κόμματός του σε περίπτωση που ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα απέκλειε έναν συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους (FDP), ο κ. Πιστόριους δήλωσε δηκτικά: “Το FDP μας διευκόλυνε να ξεπεράσουμε τον πόνο του αποχαιρετισμού. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον”.

πηγη  thetoc.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Καστρινό Καρναβάλ: Γέμισε από κόσμο και πολύχρωμες στολές

Επόμενο Άρθρο

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός όλων των εποχών και η πρώτη δεκάδα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε βίντεο: Αυτοκίνητο «προσγειώθηκε» στην πισίνα σπιτιού στη Μασαχουσέτη, «δεν έπιασαν τα φρένα» είπε ο οδηγός
ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε βίντεο: Αυτοκίνητο «προσγειώθηκε» στην πισίνα σπιτιού στη Μασαχουσέτη, «δεν έπιασαν τα φρένα» είπε ο οδηγός

19 Αυγούστου 2026
Οικοδομή «τζακ ποτ» στο Βέλγιο: Εργάτες ανακάλυψαν χρυσό αξίας 9 εκατ. ευρώ μέσα σε τοίχο
ΚΟΣΜΟΣ

Οικοδομή «τζακ ποτ» στο Βέλγιο: Εργάτες ανακάλυψαν χρυσό αξίας 9 εκατ. ευρώ μέσα σε τοίχο

19 Αυγούστου 2026
Πορτογαλία:15χρονος σκότωσε τη μητέρα του
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία:15χρονος σκότωσε τη μητέρα του

16 Αυγούστου 2026
Παραλίγο σύγκρουση αεροπλάνων της American Airways: Πετούσαν με τον ίδιο αριθμό πτήσης
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο σύγκρουση αεροπλάνων της American Airways: Πετούσαν με τον ίδιο αριθμό πτήσης

16 Αυγούστου 2026
ΗΠΑ: 17χρονος σκότωσε τη μητέρα και τον 14χρονο αδελφό του
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 17χρονος σκότωσε τη μητέρα και τον 14χρονο αδελφό του

14 Αυγούστου 2026
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία

10 Αυγούστου 2026
Επόμενο Άρθρο

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός όλων των εποχών και η πρώτη δεκάδα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ «Γάζωσαν» τα αυτοκίνητα ενός ζευγαριού – Πυροβόλησαν συνολικά 16 φορές

Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Ηράκλειο — Δύο τραυματίες, σε εξέλιξη οι έρευνες για τον δράστη

Πώς παίζεται το… παιχνίδι της Ferrari – Έγινε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αντιγράφοντας την Hermès

7 φράσεις που φανερώνουν ότι κάποιος σε ζηλεύει

8 τύποι ανθρώπων που δεν αξίζει να έχεις για φίλους σύμφωνα με την ψυχολογία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Στα Χανιά για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Ιβάν Σαββίδης

12 Αυγούστου 2026 - Updated On 13 Αυγούστου 2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει αλλάξει – Κόβουν κλήση και στους συνεπιβάτες

15 Αυγούστου 2026

Πορτογαλία:15χρονος σκότωσε τη μητέρα του

Πορτογαλία:15χρονος σκότωσε τη μητέρα του

16 Αυγούστου 2026

Τραγωδία στη Χερσόνησο: Υπέκυψε στα τραύματά της μετά από πτώση κατά την επιβίβασή της σε λεωφορείο

17 Αυγούστου 2026 - Updated On 18 Αυγούστου 2026

Διπλό τροχαίο με εμπλοκή 7 οχημάτων στον ΒΟΑΚ – Κυκλοφοριακό έμφραγμα

13 Αυγούστου 2026

Ηράκλειο: Σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοποδήλατο – Ξυλοδαρμός, απειλές και διπλές συλλήψεις

12 Αυγούστου 2026

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για πινακίδα σε σπίτια και επιχειρήσεις για θέσεις πάρκινγκ

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για πινακίδα σε σπίτια και επιχειρήσεις για θέσεις πάρκινγκ

17 Αυγούστου 2026 - Updated On 18 Αυγούστου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξουδετερώθηκε απο το ΝΑΤΟ Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος που κατευθυνόταν προς την Τουρκία

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Εξετάζεται η μεταφορά πυροβολαρχίας Patriot στη Σούδα

19 Αυγούστου 2026

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Νεκρός 85χρονος μετά από πρόσκρουση του τρίκυκλου σε ελιά

19 Αυγούστου 2026
Ζάππειο: 67χρονη Γυναίκα Αυτοπυρπολήθηκε

Μηχανή παρέσυρε 33χρονη τουρίστρια σε διάβαση πεζών – Χειροπέδες στον οδηγό

19 Αυγούστου 2026
ΚΡΗΤΗ 11 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή για τον 55χρονο πρώην αξιωματικό της τροχαίας

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πήγε για μπάνιο, αναγνώρισε καταζητούμενο και τραυματίστηκε κατά τη σύλληψη

19 Αυγούστου 2026
Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Αλλεπάλληλα περιστατικά με σπινθήρες σε στύλους της ΔΕΗ στο Ηράκλειο

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Αλλεπάλληλα περιστατικά με σπινθήρες σε στύλους της ΔΕΗ στο Ηράκλειο

19 Αυγούστου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.