Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή ΚΟΣΜΟΣ

«Τους πήραμε τη βόμβα»: Το πάρτι του Τραμπ, οι απειλές του Ιράν και η απάντηση με τα Στενά του Ορμούζ

23 Ιουνίου 2025
στην ΚΟΣΜΟΣ
Reading Time: 10 mins read
A A
«Τους πήραμε τη βόμβα»: Το πάρτι του Τραμπ, οι απειλές του Ιράν και η απάντηση με τα Στενά του Ορμούζ

Συμπληρώνοντας τις πρώτες 24 ώρες από τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι πληροφορίες γύρω από την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης διίστανται με τις δύο πλευρές να δίνουν εκ διαμέτρου αντίθετες «εικόνες» και ενώ το χτύπημα σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν έχει καταγραφεί σε δορυφορικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής φέρνουν τις ΗΠΑ να… πανηγυρίζουν για το σπουδαίο πλήγμα που προκάλεσαν με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει το βράδυ της Κυριακής ότι «πήραμε την πυρηνική βόμβα μέσα από τα χέρια του Ιράν» και τον Χαμενεΐ να απαντά πως η Τεχεράνη όχι μόνο δεν έχασε τις ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά και να προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι «τίποτα δεν τελείωσε, καθώς ακολουθούν εκπλήξεις».

Σε μια πρώτη κίνηση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο τρόμο, το ιρανικό κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, απόφαση όμως που θα πρέπει να οριστικοποιήσει από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Iran Isfaxan meta
Το Ισφαχάν μετά το χτύπημα

Maxar Technologies via AP

Εάν το Ιράν καταφέρει να εμποδίσει την πρόσβαση των γιγαντιαίων δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κίνα, την Ευρώπη και άλλες μεγάλες ενεργειακές αγορές, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν στα ύψη και ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία. Το ερώτημα πλέον είναι εάν το Ιράν θα «καταπιεί την προσβολή» ή εάν τελικά θα απαντήσει με τρόπο που θα αλλάξει τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας στη Μέση Ανατολή.

Τραμπ: «Ήταν πραγματικά εξαιρετική δουλειά»

«Είχαμε μια θεαματική στρατιωτική επιτυχία χθες, αφαιρώντας τη «βόμβα» κατευθείαν από τα χέρια τους (και θα τη χρησιμοποιούσαν αν μπορούσαν!)» ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του και συνέχισε:

«Το Ιράν έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες Αμερικανούς, και μάλιστα κατέλαβε την Αμερικανική Πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κάρτερ.
Ευχαριστώ τον απίστευτο στρατό μας για την εκπληκτική δουλειά που έκανε χθες το βράδυ. Αυτό που επιτεύχθηκε τόσο λαμπρά, ήταν πραγματικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!»

Παράλληλα, οι ΗΠΑ μέσω των κορυφαίων εκπροσώπων του, τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο επιχείρησαν μια επικοινωνιακή επίδειξη δύναμης. Ο Βανς είπε ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για διπλωματία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αφού ανέκοψαν με επιτυχία το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ελπίζουν τώρα σε διπλωματική λύση.

Προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκαν και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας προτρέποντας το Ιράν να μην «απαντήσει» στα αμερικανικά χτυπήματα, καλώντας το σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Χέγκσεθ έκανε λόγο για «συντριπτική επιτυχία» της αποστολής στο Ιράν, και «καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας», ενώ ο Ρούμπιο απείλησε πως «…αν το Ιράν αντιδράσει στην επίθεση των ΗΠΑ, αυτό θα είναι το χειρότερο λάθος που έκανε ποτέ».

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Σύστημα Προειδοποίησης για την Τρομοκρατία (NTAS) της αμερικανικής κυβέρνησης εντόπισε ένα «περιβάλλον υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ», μετά από τα αμερικανικά πλήγματα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Χαμενεΐ: «Δεν τελειώσαμε, έχουμε στοκ ουρανίου»

Η επανεμφάνιση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το βράδυ βράδυ της Κυριακής (22/6), μέσω του πολιτικού του συμβούλου, Αλί Σαχμανί, ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική, τονίζοντας ότι «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει» μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Ακόμη και αν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν, η παρτίδα δεν έχει τελειώσει, το εμπλουτισμένο υλικό, η εγχώρια τεχνογνωσία και η πολιτική βούληση παραμένουν άθικτα. Η πολιτική και επιχειρησιακή πρωτοβουλία βρίσκεται πλέον στην πλευρά εκείνου που ενεργεί έξυπνα και αποφεύγει τα τυφλά χτυπήματα. Οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν», ήταν το μήνυμα Χαμενεΐ.

Iran, Ayatollah Ali Khamenei
Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Office of the Iranian Supreme Leader / AP

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καταδίκασε την «επιθετικότητα» των ΗΠΑ , κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι βρίσκεται «πίσω» από τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στο Ιράν, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Αυτή η επιθετικότητα έδειξε ότι η Αμερική είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τις εχθρικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επενέβησαν αφού διαπίστωσαν την «προφανή ανικανότητα» του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας, Μπεχρούζ Καμαλβάντι, σημείωσε πως «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η πυρηνική βιομηχανία είναι ριζωμένη στη χώρα μας και οι ρίζες της δεν μπορούν να καταστραφούν», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πώς μπορεί να απαντήσει το Ιράν

Οι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο του Ιράν εάν αποφασίσει να εξαπολύσει αντίποινα για τους βομβαρδισμούς στις τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 40.000 εν ενεργεία Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες εργάζονται για το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή, όπου και φυλάσσονται όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το BBC σε μια προσπάθεια να «συμπτύξει» τα σενάρια και να προλάβει τις εξελίξεις, ανέλυσε τις επιλογές της Τεχεράνης για να απαντήσει στην επίθεση των ΗΠΑ:

1. Να μην κάνει τίποτα: Αυτό θα μπορούσε να «φρενάρει» περαιτέρω κλιμάκωση και μια πιθανή νέα αμερικανική επίθεση. Θα μπορούσε ακόμη να επιλέξει τη διπλωματική οδό και να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το να μην πράξει τίποτα θα έκανε το ιρανικό καθεστώς να φαίνεται αδύναμο, ειδικά μετά από όλες τις προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες εάν οι ΗΠΑ προχωρούσαν σε επίθεση.

2. Γρήγορη και σφοδρή αντεπίθεση: Το Ιράν διαθέτει ακόμα ένα σημαντικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο έχει κατασκευάσει και κρύψει για χρόνια. Διαθέτει μια λίστα στόχων που περιλαμβάνει περίπου 20 αμερικανικές βάσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μπορεί επίσης να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πολεμικών πλοίων του αμερικανικού Ναυτικού, χρησιμοποιώντας drones και ταχύπλοα σκάφη με τορπίλες.

3. Να περιμένει και να χτυπήσει αργότερα: Αυτό σημαίνει να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η τρέχουσα ένταση και να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική επίθεση όταν οι αμερικανικές βάσεις δεν είναι πλέον σε πλήρη ετοιμότητα.

Ασαφείς οι ζημιές στο Φορντό – Το Νατάνζ «καταστράφηκε ολοσχερώς»

Την ίδια ώρα, η επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρηση των ΗΠΑ με κωδική ονομασία «Midnight Hammer» με χτυπήματα σε Φορντό, Ισφαχάν και Νατάνζ δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από το πόσο καταστροφικές ήταν οι βόμβες που εξαπέλυσαν τα B-2 Stealth, είναι η τοποθέτηση του πρεσβευτή του Ισραήλ, Ντάνι Ντάνον, ο οποίος μιλώντας το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της αμερικανικής επίθεσης».

Mideast Wars Iran
Δορυφορική φωτογραφία από την Planet Labs PBC αποτυπώνει πώς επηρεάστηκε η πυρηνική εγκατάσταση του Φόρντο από τα αμερικανικά πλήγματα

Planet Labs PBC via AP

Παράλληλα, ο επικεφαλής της πυρηνικής επιτροπής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την έκταση των ζημιών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Φορντό: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιπτώσεων», είπε στο CNNi ο Ραφαέλ Γκρόσι, «όσο όμως για την αξιολόγηση του βαθμού ζημιάς στο υπέδαφος, δεν μπορούμε να αποφανθούμε επί αυτού. Κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει τη ζημιά».

Ο Γκρόσι λέει ότι οι εγκαταστάσεις της Νατάνζ έχουν «καταστραφεί ολοσχερώς», ενώ οι υπόγειοι χώροι «υπέστησαν πολλά προβλήματα» λόγω των διακοπών ρεύματος ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων. Η τοποθεσία στο Ισφαχάν έχει επίσης υποστεί «πολύ σημαντικές ζημιές», προσέθεσε.

πηγη  cnn.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Τελετή Αποφοίτησης Γ΄ Τάξης Γυμνασίου Αγίου Μύρωνα

Επόμενο Άρθρο

Ηράκλειο: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στις Ασίτες – Μια προσαγωγή – video

Σχετικά Άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Πακιστάν για τον θανατηφόρο ιό Νίπα

30 Ιανουαρίου 2026
Η Κίνα εκτέλεσε οικογένεια μαφιόζων – 11 μέλη της που είχαν στήσει παγκόσμιο κύκλωμα διαδικτυακής απάτης
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα εκτέλεσε οικογένεια μαφιόζων – 11 μέλη της που είχαν στήσει παγκόσμιο κύκλωμα διαδικτυακής απάτης

30 Ιανουαρίου 2026
Αναστάτωση στο BBC από την εμφάνιση της μετεωρολόγου Λίζι Ριζίνι (VIDEO)
ΚΟΣΜΟΣ

Αναστάτωση στο BBC από την εμφάνιση της μετεωρολόγου Λίζι Ριζίνι (VIDEO)

29 Ιανουαρίου 2026
Στη φυλακή 76χρονος που κέρδισε 2,7 εκατ. ευρώ στη λοταρία και έφτιαξε εργαστήρια ναρκωτικών χαπιών
ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή 76χρονος που κέρδισε 2,7 εκατ. ευρώ στη λοταρία και έφτιαξε εργαστήρια ναρκωτικών χαπιών

29 Ιανουαρίου 2026
Κανείς δεν το περίμενε, αλλά η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Η Κίνα έχει εξαλείψει το 98% της ρύπανσης στο Πεκίνο σε 12 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ

Κανείς δεν το περίμενε, αλλά η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Η Κίνα έχει εξαλείψει το 98% της ρύπανσης στο Πεκίνο σε 12 χρόνια

29 Ιανουαρίου 2026
Σούδα: «Θωράκιση» και από τις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Οι 22 χώρες χωρίς στρατό: πώς επιβιώνουν και γιατί κανείς δεν τις αγγίζει

26 Ιανουαρίου 2026
Επόμενο Άρθρο

Ηράκλειο: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στις Ασίτες – Μια προσαγωγή - video

Ανδρέας Παπανδρέου: η ζωή και το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που πέθανε σαν σήμερα

Σοκαριστική δολοφονία 59χρονου επιχειρηματία – Μαχαιριές και χτύπημα στο κεφάλι με λουκέτο

Νότια της Κρήτης έγινε ανεφοδιασμός των αμερικανικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία: Επτά νεκροί όλοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και τρεις τραυματίες στο τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία

Τροχαίο ΠΑΟΚ: Βγήκε το επίσημο πόρισμα στη Ρουμανία

30 Ιανουαρίου 2026 - Updated On 31 Ιανουαρίου 2026

Εξαφάνιση 16χρονης: Πωλήσεις αντικειμένων, συνάντηση με γνωστό και ταξί προς Αθήνα – Νέα στοιχεία στην έρευνα

Τέλος στο θρίλερ με την εξαφάνιση – Εντοπίστηκε η16χρονης Λόρα

30 Ιανουαρίου 2026 - Updated On 31 Ιανουαρίου 2026

Αναστάτωση στο BBC από την εμφάνιση της μετεωρολόγου Λίζι Ριζίνι (VIDEO)

Αναστάτωση στο BBC από την εμφάνιση της μετεωρολόγου Λίζι Ριζίνι (VIDEO)

29 Ιανουαρίου 2026

Άγρια συμπλοκή μεταξύ συγγενών σε εστιατόριο

Άγρια συμπλοκή μεταξύ συγγενών σε εστιατόριο

29 Ιανουαρίου 2026

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα απογειώσει τον τουρισμό στην Κρήτη | 12μηνος προορισμός με νέες αγορές

Τι συμβαίνει με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου – Ο διαγωνισμός αεροναυτιλίας και ο κίνδυνος καθυστερήσεων

26 Ιανουαρίου 2026

Τέλεια εικόνα στην τηλεόραση με τέσσερις εύκολες ρυθμίσεις

Ανακατεύεται η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση

26 Ιανουαρίου 2026

Πινακίδες κυκλοφορίας -Τι μπορείτε να μάθετε νόμιμα για ένα όχημα μόνο με τον αριθμό του;

30 Ιανουαρίου 2026 - Updated On 31 Ιανουαρίου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τροχαίο ατύχημα με ανατροπή στην παραλιακή του Ηρακλείου

1 Φεβρουαρίου 2026
Νεκρός ο Γιάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Κινηματογραφική ληστεία στην Κατερίνη με λεία 300.000 ευρώ και τραυματισμό

1 Φεβρουαρίου 2026
Λάρισα: «Βιβλική» καταστροφή από την κακοκαιρία – Εικόνες που σοκάρουν

Λάρισα: «Βιβλική» καταστροφή από την κακοκαιρία – Εικόνες που σοκάρουν

1 Φεβρουαρίου 2026
Τραγωδία: Επτά νεκροί όλοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και τρεις τραυματίες στο τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία

Ο Κ. Ιαβέρης για το τι έφταιξε για το τραγικό δυστύχημα στην Ρουμανία των οπαδών του ΠΑΟΚ

1 Φεβρουαρίου 2026
Σοβαρό ατύχημα για τον Φραγκίσκο Παρασύρη – Στο νοσοκομείο με κάταγμα

Σοβαρό ατύχημα για τον Φραγκίσκο Παρασύρη – Στο νοσοκομείο με κάταγμα

1 Φεβρουαρίου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.