Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 37χρονου άνδρα από ομοσπονδιακούς πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026.
Το Περιστατικό
Το θύμα, που κατονομάστηκε ως Άλεξ Πρέτι, ήταν Αμερικανός πολίτης, κάτοικος της πόλης και εργαζόταν ως νοσηλευτής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, οι πράκτορες βρίσκονταν στην περιοχή για στοχευμένη επιχείρηση σύλληψης άλλου ατόμου (“παράνομου αλλοδαπού” που καταζητείτο για επίθεση), όταν ο 37χρονος τους πλησίασε κρατώντας όπλο. Το υπουργείο υποστήριξε ότι οι πράκτορες πυροβόλησαν αμυνόμενοι.
Two people open carrying tonight in Minneapolis pic.twitter.com/NjdOBFxKF0
— Brendan Gutenschwager (@BGOnTheScene) January 25, 2026
Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν μια διαφορετική εικόνα, με μασκοφόρους πράκτορες να ακινητοποιούν τον άνδρα στο έδαφος πριν τον πυροβολήσουν επανειλημμένα. Ο δήμαρχος της πόλης, Τζέικομπ Φρέι, κατήγγειλε το περιστατικό, αναφέροντας ότι είδε βίντεο όπου “έξι μασκοφόροι πράκτορες ξυλοκοπούν έναν δημότη μας και τον πυροβολούν μέχρι θανάτου”.
Αντιδράσεις και Ταραχές
Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της τοπικής κοινότητας, με εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στο σημείο του φόνου. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις, με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό με εμπλοκή της ICE στην πόλη μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεγονός που έχει εντείνει το κλίμα ανησυχίας και τις αντιδράσεις κατά των επιχειρήσεων της υπηρεσίας.



























