Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2026
2810.gr
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line
No Result
View All Result
2810.gr
Αρχή ΚΡΗΤΗ

Ενταξη στο ΕΣΠΑ του μεγάλου έργου προστασίας στην Παλιά Ηλεκτρική στον κόλπο του Δερματά

27 Αυγούστου 2026
στην ΚΡΗΤΗ
Reading Time: 7 mins read
A A
Ενταξη στο ΕΣΠΑ του μεγάλου έργου προστασίας στην Παλιά Ηλεκτρική στον κόλπο του Δερματά

Στ. Αρναουτάκης: «Θωρακίζουμε το παράκτιο μέτωπο του Ηρακλείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Προχωρούν τα έργα αστικών αναπλάσεων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο»

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Έργο σωστικό για τα Τείχη, που θα αποδώσει και μια διπλή αστική παραλία στην απόληξη της Αγίας Τριάδας»

Την απόφαση ένταξης του έργου «Αντιδιαβρωτική Προστασία της Παράκτιας Ζώνης της Παλιάς Ηλεκτρικής Δ. Ηρακλείου» στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», υπέγραψε σήμερα στη Λότζια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού. Στην υπογραφή της απόφασης παρευρέθηκε επίσης η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 5.716.100 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δικαιούχος της πράξης είναι ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ ως συνδικαιούχοι στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Κύριος στόχος του έργου είναι η προστασία της παράκτιας ζώνης στον Κόλπο Δερματά και στο τμήμα δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αντιμετωπίζοντας οριστικά τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης και υποσκαφής της ακτογραμμής.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του παράκτιου μετώπου του νησιού μας, ειδικά σήμερα που οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι πιο έντονες και ορατές από ποτέ. Με την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, θωρακίζουμε την περιοχή του Κόλπου Δερματά και της Παλιάς Ηλεκτρικής απέναντι στη διάβρωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, προχωράμε στην υλοποίηση μιας στοχευμένης παρέμβασης που αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά μια ιστορική περιοχή της πόλης, αποδίδοντάς την ασφαλή στους πολίτες. Είναι ένα ακόμα σημαντικό έργο από το πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων που κάνουμε σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο, στις τέσσερις πρωτεύουσες των Π.Ε. της Κρήτης».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού

Στη δήλωση του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, τόνισε: «Σήμερα εδώ στη Λότζια, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη του έργου της Αντιδιαβρωτικής Προστασίας της Παράκτιας Ζώνης της Παλιάς Ηλεκτρικής. Πρόκειται για την ανάπλαση του κόλπου του Δερματά και του γειτονικού του κόλπου, από τη δυτική μεριά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Ένα εμβληματικό έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου για το οποίο χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Το έργο είναι σωστικό για τα ίδια τα Τείχη και τις παράκτιες υποδομές, συναρτάται άλλωστε με το έργο θωράκισης του παράκτιου τείχους που θα γίνει στο Μπεντενάκι που είναι ήδη συμβασιοποιημένο και θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως η σημασία του είναι διπλή γιατί θα αποδώσει και μια διπλή αστική παραλία στην απόληψη της λαϊκής συνοικίας της Αγίας Τριάδας. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα στο Ηράκλειο συνολικά. Εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό που έχει γίνει από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης και ο οποίος περιλαμβάνει την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, όπου βεβαίως πρωτεύοντα λόγο έχει το έργο των Νεωρίων το οποίο ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχει εντάξει και βρίσκεται στην διαγωνιστική διαδικασία, οπότε και αυτό είναι άμεσα ορατό. Είναι σημαντικά έργα τα οποία αλλάζουν την πόλη του Ηρακλείου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ίδιο τον Σταύρο Αρναουτάκη για την ηγεσία του, για την συμπαράσταση του, για όλη την αρωγή την οποία έχει προσφέρει και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή στο πρόσωπο της Μαρίας Κασσωτάκη που μας συντρέχει με ένα εξαιρετικό τρόπο καθώς επίσης και τους Αντιδημάρχους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το έργο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη μελετητική ομάδα και τους συνεργάτες μου στο Δήμο Ηρακλείου. Με δεδομένο ότι τα έργα έχουν μια διπλή ένταξη τόσο στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης όσο και στην Προγραμματική Σύμβαση για την ανάδειξη και την προστασία των Ενετικών Τειχών, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τη Λίνα Μενδώνη η οποία μέσα από τη συνεργασία μας θεωρώ ότι έχει δώσει μια πολύ σημαντική ώθηση τόσο στη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης όσο και στην ανάδειξη του ίδιου του πολιτισμού ως δραστηριότητας. Προχωράμε. Το Ηράκλειο πάει μπροστά».

Οι παρεμβάσεις του έργου

Οι βασικές παρεμβάσεις του έργου περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο ύφαλων κυματοθραυστών για τη μείωση της έντασης του κυματισμού, καθώς και την εκτεταμένη τεχνητή αναπλήρωση και θωράκιση της ακτογραμμής με κατάλληλα υλικά για τη δημιουργία δυο παραλιών, μήκους 240 μέτρων ανατολικά και 170 μέτρων δυτικά του ΜΦΙΚ. Παράλληλα, προβλέπεται η αισθητική και λειτουργική διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου στον Κόλπο Δερματά, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την κατασκευή ραμπών, τοίχων αντιστήριξης, επιστρώσεων και διαδρόμων κίνησης, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες φύτευσης, εγκατάσταση αρδευτικών δικτύων και νέου οδοφωτισμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων υποδομών δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και όλες οι απαραίτητες αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Προηγούμενο Άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Επόμενο Άρθρο

Κακός χαμός σε γαμήλια δεξίωση: Η ομαδική συμπλοκή οικογενειών σε διαμάχη, οι πανικόβλητοι καλεσμένοι και το βίντεο της ντροπής

Σχετικά Άρθρα

Σοφία Βεργκάρα: Με αποκαλυπτικό μαγιό στην Ίμπιζα – Δείτε φωτογραφίες
ΚΡΗΤΗ

Νέα τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρός 32χρονος πεζός μετά από παράσυρση – Συνελήφθη ο οδηγός

12 Οκτωβρίου 2026
Νέο νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά πατίνια: «Απαγορευτικό» στους ανηλίκους κάτω των 17 ετών – Τι αλλάζει στους δρόμους
ΚΡΗΤΗ

Ναι στο πατίνι, όχι στη ζούγκλα: η πόλη δεν είναι δωρεάν αποθήκη ιδιωτικού στόλου

12 Οκτωβρίου 2026
Αιματηρή Συμπλοκή Ανηλίκων σε Προαύλιο Σχολείου με Μαχαίρια και Κατσαβίδια
ΚΡΗΤΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση 58χρονος μετά από επίθεση με μαχαίρι μέσα στο σπίτι του – Ανθρωποκυνηγητό για 18χρονο δράστη

11 Οκτωβρίου 2026
ΚΡΗΤΗ

Νεκρός 34χρονος μοτοσικλετιστής μετά από πρόσκρουση σε σταθερό σημείο

11 Οκτωβρίου 2026
Εξάρθρωση κυκλώματος τηλεφωνικών απατών: Συνελήφθη ο 60χρονος – Λεία άνω των 140.000 ευρώ
ΚΡΗΤΗ

Εξάρθρωση κυκλώματος τηλεφωνικών απατών: Συνελήφθη ο 60χρονος – Λεία άνω των 140.000 ευρώ

10 Οκτωβρίου 2026
Από το χωράφι στο πιάτο. Η δράση για το κλίμα ξεκινά από τους μαθητές
ΚΡΗΤΗ

Από το χωράφι στο πιάτο. Η δράση για το κλίμα ξεκινά από τους μαθητές

10 Οκτωβρίου 2026
Επόμενο Άρθρο
Κακός χαμός σε γαμήλια δεξίωση: Η ομαδική συμπλοκή οικογενειών σε διαμάχη, οι πανικόβλητοι καλεσμένοι και το βίντεο της ντροπής

Κακός χαμός σε γαμήλια δεξίωση: Η ομαδική συμπλοκή οικογενειών σε διαμάχη, οι πανικόβλητοι καλεσμένοι και το βίντεο της ντροπής

Σοβαρό εργατικό ατύχημα – Στη ΜΕΘ οικοδόμος μετά από πτώση από ύψος

Τέλεια εικόνα στην τηλεόραση με τέσσερις εύκολες ρυθμίσεις

Τηλεθέαση: Τα πρώτα νούμερα έφεραν χαμόγελα και εγκεφαλικά - Ποια εκπομπή έπιασε το 30άρι

Ηράκλειο: Βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο όπου ζούσε άστεγος άνδρας

Ηράκλειο: Βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο όπου ζούσε άστεγος άνδρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η στιγμή του τροχαίου του 31χρονου Ηρακλειώτη οδηγού αγώνων στο Αγρίνιο, παραμένει διασωληνωμένος σε ΜΕΘ – βίντεο

Η στιγμή του τροχαίου του 31χρονου Ηρακλειώτη οδηγού αγώνων στο Αγρίνιο, παραμένει διασωληνωμένος σε ΜΕΘ – βίντεο

6 Οκτωβρίου 2026

Όσκαρ 2026: Οι πρωτιές και οι νικητές – Όλα όσα έγιναν στην 98η Απονομή

Τραγωδία στο Μαλεβίζι: Νεκρός εντοπίστηκε 50χρονος σε αποθήκη

8 Οκτωβρίου 2026 - Updated On 9 Οκτωβρίου 2026

Ο ελληνικός σταυρός μπαίνει στα φανάρια – τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί μόλις τον δουν

Ο ελληνικός σταυρός μπαίνει στα φανάρια – τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί μόλις τον δουν

6 Οκτωβρίου 2026

Ποιους 4 Έλληνες επιχειρηματίες προσκάλεσε η Γκιλφόιλ στο δείπνο με τον Ρούμπιο

Ποιους 4 Έλληνες επιχειρηματίες προσκάλεσε η Γκιλφόιλ στο δείπνο με τον Ρούμπιο

8 Οκτωβρίου 2026 - Updated On 9 Οκτωβρίου 2026

Ο Δ. Διαμαντίδης φέρεται να έδωσε 170.000.000 € στην Κ. Παναγοπούλου για τη βίλα

Ο Δ. Διαμαντίδης φέρεται να έδωσε 170.000.000 € στην Κ. Παναγοπούλου για τη βίλα

10 Οκτωβρίου 2026

Η χήρα που «πλήρωσε» με €5,2 εκατ. την αγάπη που της πούλησε συνοδός πολυτελείας, είχε αγοράσει και έπαυλη €14 εκατ. για να στεγάσει τον έρωτά τους

Υπόθεση Μαζωνάκη: Στον ανακριτή η 19χρονη κόρη των γιατρών – Στρέφεται κατά της μητέρας της και καταθέτει βίντεο από «πείραμα» σε βάρος της

7 Οκτωβρίου 2026 - Updated On 9 Οκτωβρίου 2026

Oι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου θα συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις για τα ΤΕΜΠΗ

Εξελίξεις στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου: Μετακινούνται τρεις αστυνομικοί εν μέσω εισαγγελικής έρευνας

7 Οκτωβρίου 2026

Φόρτωσε περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοφία Βεργκάρα: Με αποκαλυπτικό μαγιό στην Ίμπιζα – Δείτε φωτογραφίες

Νέα τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρός 32χρονος πεζός μετά από παράσυρση – Συνελήφθη ο οδηγός

12 Οκτωβρίου 2026
Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας – Η ελληνική διαφοροποίηση

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Υποχρεωτική από σήμερα σε νέους κλάδους για 500.000 εργαζομένους

12 Οκτωβρίου 2026
Τραμπ: «Το Ιράν θέλει εκεχειρία, εγώ όμως όχι» – Επίδειξη Ισχύος με Βομβαρδιστικά

Αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου: Πτωτικό άνοιγμα των αγορών μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

12 Οκτωβρίου 2026

ΤΕΛΟΣ τα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών: Παρουσιάζεται το νομοσχέδιο

12 Οκτωβρίου 2026
Νεκρός ο Γιάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Νεκρή ηλικιωμένη με σημάδια πάλης και ασφυξίας μέσα στο σπίτι της – Προσήχθη ο γιος της

12 Οκτωβρίου 2026
  • Επικοινωνήστε με το 2810group
  • Διαφημιστείτε στο 2810.gr

– ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
  • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
  • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
  • Σινεμά
  • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
  • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
  • Αθλητικές Μεταδόσεις
  • Οι τιμές των καυσίμων on-line

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Home
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
imunify-bot-check
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΤΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • PEOPLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Ηρακλείου
    • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Ηρακλείου
    • Ο Καιρός στη Κρήτη – Live
    • Σινεμά
    • LIVE η κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου
    • ΔΕΗ – Προγραμματισμένες διακοπές
    • Πρόγραμμα Τηλεόρασης – Όλα τα κανάλια
    • Αθλητικές Μεταδόσεις
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα Νομού Ηρακλείου
    • Οι τιμές των καυσίμων on-line

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση cookies. Επισκεφθείτε μας Privacy and Cookie Policy.