Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.
Σειρά προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης βρίσκονται στα σκαριά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του ΥΠΕΝ στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ 2024».
Το πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.
Στις ράγες βρίσκεται και το «Εξοικονομώ 2024 για ευάλωτα νοικοκυριά», δηλαδή για νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ, από τα οποία 50 εκατ. ευρώ από αυτά αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα.
Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται επίσης και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα», με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του πρώτου προγράμματος. Επίσης, θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα επιδότησης επιδότησης αντλιών θερμότητας, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και μία δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η εξοικονόμηση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την «πράσινη» μετάβαση, ενώ στην υλοποίηση των προγραμμάτων πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
«Για αυτό τον σκοπό προχωρούμε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως το ότι προτεραιοποιούμε τις κατοικίες με βάση το σύστημα των βαθμοημερών. Ο λόγος είναι πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες κλιματικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή, με συνέπεια η απόκλιση των επενδύσεων να μπορεί να διαφέρει κατά κατακλυσμιαίο τρόπο», συμπλήρωσε.
Στην εισαγωγή της παρουσίασής της η κ. Σδούκου έκανε ένα απολογισμό των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τα «Εξοικονομώ» που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη 5ετία, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 146.000 κατοικίες. Με τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, οι δικαιούχοι μείωσαν κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αξία των ακινήτων τους.
«Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, να αναφερόμαστε σε νούμερα και αριθμούς. Ωστόσο, τα νούμερα δεν όλη την αλήθεια. Γιατί πίσω από τα νούμερα είναι άνθρωποι. Είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. είναι εργαζόμενοι, είναι και άνεργοι. είναι φοιτητές, είναι αγρότες, είναι επιστήμονες, είναι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για αιτήσεις κατοικιών που υπήχθησαν και χρηματοδοτήθηκαν, μιλάμε για σπίτια, για νοικοκυριά. Σπίτια που αναβαθμίστηκαν, που “φρεσκαρίστηκαν”, που έγιναν πιο ζεστά και πιο φιλόξενα για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά», υπογράμμισε η Υφυπουργός.
πηγη https://www.news247.gr/