Ποια «άβατα» βαριάς παραβατικότητας θα επιχειρήσει να σπάσει η ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος
Πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ στα Βορίζια, το προηγούμενο Σάββατο, λίγες ώρες μετά το μακελειό. Η αστυνομική παρουσία αναμένεται να ενισχυθεί σύντομα στην περιοχή, με ομάδες του αποκαλούμενου «ελληνικού FBI» που θα μετέχουν σε καθημερινές επιχειρήσεις.
Φαμίλιες
Σύμφωνα με τις αναλύσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζονται εγκληματικές ομάδες τα μέλη των οποίων συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος. Πρόκειται ουσιαστικά για οικογένειες που συχνά διακινούν ναρκωτικά –κυρίως ινδική κάνναβη– προχωρούν σε εκβιασμούς και απειλές καταπατώντας βοσκοτόπια και αρπάζουν με την απειλή βίας κοπάδια αιγοπροβάτων κ.ά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως μεταφέρουν πηγές στην «Κ», τα μέλη αυτών των ομάδων δίνουν στις δραστηριότητές τους νομιμοφάνεια, άλλοτε μέσω εταιρειών π.χ. παροχής υπηρεσιών φύλαξης ή συμμετέχοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στις συγκεκριμένες περιοχές, η ροπή προς το έγκλημα και την παραβατικότητα αποκτά χαρακτηριστικά τοπικής κουλτούρας, με εφήβους να εγκαταλείπουν το σχολείο, να οδηγούν τα οχήματα των γονιών τους δίχως δίπλωμα προκαλώντας συχνά σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Οπως παρατηρούν αναλυτές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε αυτές τις κλειστές κοινωνίες ο εγκλεισμός στη φυλακή θεωρείται ένδειξη δύναμης, ενώ οι δάσκαλοι στα τοπικά σχολεία υφίστανται απειλές ώστε να διευκολύνουν ή έστω να μη δυσκολέψουν την αποφοίτηση των νεαρών μαθητών που απέχουν από τα μαθήματα.
Ακόμη και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υφίστανται συχνά πίεση για να μην εφαρμόζουν τον νόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νέος νόμος για τις ζημιές σε καλλιέργειες από αγνώστου ιδιοκτήτη πρόβατα (αγροζημιές). Προβλέπει κατάσχεση και θανάτωση του κοπαδιού από την αστυνομία και την τοπική δημοτική αρχή, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου να σημειώνουν ότι παραμένει ανεφάρμοστος λόγω του φόβου που κυριεύει τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Τα μέτρα
Ολα τα παραπάνω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν με την αναβάθμιση από τμήμα σε υποδιεύθυνση της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Ενισχύεται με 122 άτομα προσωπικό και μάλιστα στην υπό ίδρυση υποδιεύθυνση δημιουργείται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκληματικών Δραστηριοτήτων. Οπως ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αρμοδιότητα του τμήματος θα είναι ακριβώς η αντιμετώπιση ζωοκλοπών, καταπάτησης εκτάσεων και βοσκοτόπων, οι αγροζημιές, οι εκβιασμοί που συχνά συνδέονται με βαρύτερα εγκλήματα, ακόμη και ανθρωποκτονίες. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε στην «Κ» ότι η νέα δομή της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη θα λάβει σάρκα και οστά το διάστημα Απριλίου – Μαΐου, καθώς και ότι μέχρι τότε θα σταλούν στο νησί ομάδες του αποκαλούμενου «ελληνικού FBI» για να μετάσχουν σε καθημερινές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ψηλορείτη, αλλά και όχι μόνο.
Τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμάται πως θα συνδράμουν και νομοθετικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, που επίσης ανακοινώθηκαν από τον κ. Χρυσοχοΐδη στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής και κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την παράνομη οπλοκατοχή.
Με επισπεύδον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προωθείται ακόμη νόμος σύμφωνα με τον οποίο η κατοχή και χρήση όπλων σε δημόσιους χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, όπως οι εμποροπανηγύρεις και οι γάμοι, θα διώκονται σε βαθμό όχι πλημμελήματος, αλλά κακουργήματος. «Τέρμα οι μπαλοθιές», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο αρμόδιος υπουργός.
Στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται, τέλος, έλεγχος όλων των αδειών σκοποβολής, αφού υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αρκετοί είναι εκείνοι στην Κρήτη που προμηθεύονται σφαίρες με «όχημα» τις άδειες σκοποβολής.
πηγη https://www.kathimerini.gr/






























