Το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα λόγω της δροσιστικής του γεύσης και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Αποτελείται κατά περίπου 91% από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ενυδάτωση τους ζεστούς μήνες. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι σχετικά χαμηλή (περίπου 5%), ενώ ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόλις 40 θερμίδες.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, ενώ περιέχει και λυκοπένιο, μια φυτική χρωστική με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα που σχετίζεται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια μεγάλη φέτα (300 γρ.) καλύπτει περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες Α και C.
Παρά τη γλυκιά του γεύση, το καρπούζι δεν παχαίνει, καθώς τα σάκχαρά του είναι φυσικά και η θερμιδική του αξία χαμηλή. Μπορεί να καταναλώνεται άφοβα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ακόμα και καθημερινά το καλοκαίρι. Συνδυάζεται ιδανικά με τυρί ή γιαούρτι για ένα ελαφρύ και δροσιστικό γεύμα.
Επιπλέον, το καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, κάτι που το καθιστά κατάλληλο και για άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ.
Συνοπτικά, το καρπούζι προσφέρει:
Πολύ χαμηλές θερμίδες και σάκχαρα
Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Πλούσια αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α, C, λυκοπένιο)
Ιδανική επιλογή για ενυδάτωση και ελαφρύ σνακ το καλοκαίρι
Εκτός από το φρέσκο φρούτο, κυκλοφορούν και αλκοολούχα ποτά με γεύση καρπούζι, όπως μηλίτες και κοκτέιλ, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 4-4,5%