Ιστορικά επίπεδα βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (Δεκέμβριος 2025 – Φεβρουάριος 2026) σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.
Η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική στη νότια νησιωτική χώρα.
Παρά τα ρεκόρ βροχόπτωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγαίου κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, σε αυτές τις περιοχές οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ πιο περιορισμένες, παραμένοντας κοντά ή και χαμηλότερα από τις κανονικές κλιματικές τιμές της εποχής, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία για συνεχιζόμενη ξηρασία στο νησί μας.
Εντυπωσιακά ύψη βροχής στην ηπειρωτική χώρα
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), ο φετινός χειμώνας κατατάσσεται στους πιο υγρούς των τελευταίων δεκαετιών.
Σε αρκετούς σταθμούς της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, καθώς και κατά μήκος της Πίνδου και στα δυτικά, καταγράφηκαν υπερδιπλάσια ποσά βροχής, με τις θετικές αποκλίσεις να φτάνουν το 100-130% σε σύγκριση με τις κλιματικές τιμές της περιόδου 2010-2019.
Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων είναι ότι έξι μετεωρολογικοί σταθμοί της χώρας κατέγραψαν ύψος βροχής μεγαλύτερο από 1.200 χιλιοστά, ενώ σε τουλάχιστον 40 σταθμούς το συνολικό ύψος ξεπέρασε τα 800 χιλιοστά. Αξίζει να σημειωθεί πως ταυτόχρονα με τις βροχές-ρεκόρ, ο φετινός χειμώνας ήταν ο 2ος θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών (από το 1960), με αποτέλεσμα η χιονοκάλυψη να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
























