η λήξη της θητείας του προσωρινού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Νικολάου Σαλάτα, αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.
Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε αμφισβήτησης σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων.
Νωρίτερα, έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 27 Μαΐου συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών σημειώνονται τα εξής:
“Σε συνέχεια του από 22.05.2025 Δελτίο Τύπου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η διακρίβωση εάν τα γραφόμενα από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Αντιεισαγγελέα Εφετών, κύριο Ν. Πασχάλη στην από 20.05.2025 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι ψευδή και συκοφαντικά, δυνάμενα να βλάψουν τη φήμη του Οργανισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι αρμοδιότητας του Δ.Σ. του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Προς τούτο, ορίζω ως ημέρα συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού την Τρίτη, 27 Μαΐου 2025 και ώρα 12:00.
Και συμπληρώνει “μέχρι τότε δίδεται περισσότερος χρόνος στον κ. Πασχάλη προκειμένου να ανακοινώσει ποιο ή ποια στελέχη του Οργανισμού ή μέλη της Διοικήσεως αυτού παρακώλυσαν το έργο των ελεγκτών και σε τι συνίσταται η παρακώλυση αυτή ή να ανασκευάσει τα γραφόμενά του”.
Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός είχε μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) που από κοινού με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του Οργανισμού ο οποίος ελέγχεται για υποθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων από το 2019 έως το 2022
Μέχρι την τελευταία στιγμή ο ο Νίκος Σαλάτας αρνούνταν να παραιτηθεί.
Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Σαλάτα.
Η παραίτηση ζητήθηκε μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έδινε διορία 48 ωρών στον Ευρωπαίο εισαγγελέα Ν. Πασχάλη, αντεισαγγελέα Εφετών, να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, ειδάλλως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
πηγη thetoc.gr