Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι βασική επιλογή παραμένει η ενίσχυση της κοινωνίας χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν χρειάζεται άλλη μία εθνική κρίση μέσα σε μία παγκόσμια κρίση».
Όπως ανέφερε, οι παρεμβάσεις θα επανεκτιμώνται ανά δεκαπενθήμερο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης: «Κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία πρέπει να έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα. Η Ελλάδα καταθέτει στις Βρυξέλλες πρόταση ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έκτακτη ευελιξία ενώπιον της παρούσας κρίσης. Απέστειλα σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν και στον Πρόεδρο του Eurogroup».
Οι 4 νέες στοχευμένες παρεμβάσεις
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής:
- Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις: Διευρύνεται το υφιστάμενο καθεστώς των 72 δόσεων και επεκτείνεται πλέον έως και τις 120 δόσεις, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό καταβολής τα 30 ευρώ, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στους οφειλέτες.
- Αυστηρό πλαίσιο και βαριές ποινές στους servicers: Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), με στόχο την προστασία του συνεπή δανειολήπτη από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σε περίπτωση που servicer παραβιάσει συμφωνημένη ρύθμιση, η εκτελεστική πράξη θα ακυρώνεται άμεσα, θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ, ενώ ο οφειλέτης θα πιστώνεται αυτόματα με 5 δόσεις της αρχικής συμφωνίας.
- «Πλαφόν» στο πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα διατηρηθεί κάτω από το 1,75 ευρώ ανά λίτρο, με το ακριβές σχήμα επιδότησης να ανακοινώνεται επισήμως πριν από τις 15 Οκτωβρίου.
- Ενισχυμένη επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης: Η κρατική επιδότηση στην αντλία αυξάνεται από τα 10 στα 15 λεπτά το λίτρο. Σε συνδυασμό με τις εμπορικές εκπτώσεις των διυλιστηρίων, η συνολική ελάφρυνση για τους καταναλωτές θα φτάσει τα 20 λεπτά ανά λίτρο, μέτρο που τίθεται σε ισχύ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.


























